Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__PUE::$pue_instance is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/PUE.php on line 47

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$eventListDateFormat is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 305

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$users_can_create is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 313

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$emailAlertsEnabled is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 316

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$emailAlertsList is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 319

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$blockRolesFromAdmin is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 321

Deprecated: Creation of dynamic property Tribe__Events__Community__Main::$blockRolesList is deprecated in /home/regiolei/domains/regioleidscherijn.nl/public_html/wp-content/plugins/the-events-calendar-community-events/src/Tribe/Main.php on line 322
Blog: Plaskruizen – wpdev

Blog: Plaskruizen

Kent u het fenomeen plaskruis? Waarschijnlijk wel. Want wie wel eens in een uitgaansgebied komt heeft ze vast op straat gezien. Zo’n zuil met 4 urinoirs er omheen. Mannen kennen ze waarschijnlijk van dichtbij, maar de meeste vrouwen zullen net als ik, discreet de andere kant op kijkend, er voorbij lopen.

Ik was me alleen nooit bewust van het feit dat het plaskruis heet. Ik denk bij dat woord meer aan een kwaal die vraagt om incontinentiemateriaal. Maar het is dus eigenlijk een gelegitimeerde wildplasplaats voor mannen in groepsverband. Het handige van zo’n plaskruis is dat het niet op het riool aangesloten hoeft te worden, en dus overal plaatsbaar is.

Dit weekend was ik met mannen in groepsverband bij de eerste Utrechtse Canal Pride. Ik was niet de enige. Het was druk in de roze zone. Men had voorzien dat daar waar veel gedronken zou worden, ook veel geloosd zou moeten worden. En tadaa! Plaskruizen dus. Ik schreef al dat ze overal geplaatst kunnen worden, en in dit geval was dat vlak naast het podium.

Het was mij iets te druk voor het podium, dus ik belandde met drankje en matties aan de zijlijn. Zo’n plek waar je van een afstandje kijkt naar dansende mensen, en zelf een beetje meedeint met de muziek. Feitelijk waren we 10 meter van de plaszuil vandaan, en bepaalde die ons uitzicht op de feestende menigte.

Dus waar ik normaal met een boog om zo’n kruis heen loop, stond ik nu geruime tijd plassende mannen te observeren. En hoewel de sfeer prima was en ik niet al te provinciaal wil overkomen, drong na een tijdje toch wel een beetje het absurde van de situatie tot me door. En terwijl deze dag juist niet bedoeld was om mensen in hokjes te plaatsen, kan ik er niets aan doen dat ik toch een soort indeling maakte in mijn hoofd van het type plassende man.

Zo waren daar onder andere

-De nonchalante plasser: die na het legen van de blaas weg loopt en tijdens het verdwijnen in de menigte de broeksriem nog even dicht doet.

-De sociale plasser. De mannen die tijdens het plassen levendig hun gesprek met elkaar voortzetten en naar elkaar toebuigen. Al dan niet door deze beweging minder goed sturend met de straal. Eigenlijk alsof ze helemaal niet staan te plassen maar gewoon toevallig even hun ding doen ondertussen.

-De stille plaskruiskluizenaar: het type dat liever ook niet geobserveerd in een menigte zijn behoefte doet, maar die nu eenmaal moet. En dus in zichzelf gekeerd naar beneden kijkt en zich daarna snel uit de voeten maakt.

-Het stokstaartje. Rechtopstaand en schichtig rondkijkend. Alsof de omgeving goed in de gaten gehouden moet worden, en men extra alert is of niemand ziet wat men aan het doen is.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar uiteindelijk drong het tot me door dat de heren eigenlijk allemaal onder de noemer “vieze man” te plaatsen waren. Want niemand wast zijn handen na afloop. En met het niveau in mijn eigen blaas, rees ook de vraag: waar blijft het allemaal??? Dat antwoord kwam vanzelf, want er begon iets te sijpelen onder uit de zuil. Naast mannen met vieze handen, liepen er dus ook steeds meer mannen met vieze schoenen rond. Ik besloot dat het genoeg was. En ging op zoek naar een damestoilet. Blij dat daar geen onoverdekte faciliteit voor neergezet was. Later die avond drong de zinloosheid van de plaszuil past echt tot mij en mijn schoenzolen door. De plaskruizen waren incontinent. Grote plassen plas op straat…. Eigenlijk hadden ze dus net zo goed met zijn allen in de toch al vervuilde Utrechtse grachten kunnen gaan staan urineren. Nee, hoewel de plaszuil overal te plaatsen is in theorie, bestel ik hem niet bij mijn volgende feestje 😉.

Ingrid Koppelaar (in alle consternatie vergeten een foto te maken van het plaskruis)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.

Scroll naar boven