Bewoner in beeld: Vincent Wartena van Papacafé

“Stil staan bij jezelf en de opvoeding is belangrijk”

Vincent Wartena (36) woont met zijn vriendin in Vleuten. Zes maanden geleden kreeg hij een dochter. Kort daarna startte hij het papacafé in Buurtspeeltuin De Albatros. Vincent: ”Informatievoorziening rondom jonge kinderen is vaak op de vrouw gericht. De man hobbelt er vaak een beetje achteraan, maar ook wij krijgen veel op ons bordje.”

De periode na de geboorte van zijn dochter vond Vincent behoorlijk hectisch: “Na twee dagen bevallingsverlof ging ik gelijk door. Ik was continu bezig en had nauwelijks tijd om na te denken over hoeveel mijn leven eigenlijk veranderd was. Stil staan bij jezelf en bij de opvoeding van je kind is zo belangrijk. Ik zie dat veel te weinig gebeuren, ook bij mezelf.”

Daarom, én omdat hij het leuk vindt om nieuwe mensen te leren kennen, startte Vincent, met ondersteuning van Sociaal Makelaars van Welzaam, het maandelijkse papacafé. Het café is meer dan een grote tafel, koffie, thee en vaders met hun kinderen. Vincent: “Vanaf het moment dat de eerste vader binnenkomt, is er gelijk aansluiting. Ik vond het de eerste keer ook best spannend, maar je hebt zoveel met elkaar gemeenschappelijk: Je bent man, je hebt het druk, je woont in hetzelfde gebied en hebt kinderen. Er zijn altijd vragen waar een ander ook mee zit, zoals ‘Hoe maak ik mijn huis kindveilig?’, en ‘Hoe ga ik om met de hormonale wisselingen van mijn vrouw?’.

Toch ervaren sommige mannen een drempel om te komen. Vincent: “Niet alle vaders kunnen op vrijdag. Daarnaast zijn er vaders die moeite hebben met de naam. Voor de duidelijkheid: Dit is een knipoog naar, maar écht wat anders dan mamacafés. Dit gaat over hoe je als man de tsunami beleeft waar je in terecht komt tijdens de eerste jaren.”

Ben jij vader van een kind tussen de 0 en 4? Wil je niet alles alleen uitzoeken, maar je eigen ervaring delen en van anderen leren? Kom samen met je kind naar het papacafé op 11 augustus tussen 10 en 12 uur in Buurtspeeltuin De Albatros. Kosten: 1 euro. Vragen, ideeën en/of aanmelden? Mail naar [email protected].

Geschreven door Gerrie Koops

4 gedachten over “Bewoner in beeld: Vincent Wartena van Papacafé”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].