Bewoner in beeld: Klaas Smit van Kasteeltuin Nijevelt

Klaas Smit (63) uit Veldhuizen in De Meern is al sinds de start betrokken bij Kasteeltuin Nijevelt. Drie dagen per week is hij te vinden in deze mooie tuin voor de wijk.

΅De tuin is drie jaar geleden gestart. Inmiddels is het een bloeiende moestuin, hebben we kippen en een bijenkorf. De tuin is genoemd naar het kasteel dat hier vanaf de 13e eeuw stond. Van het kasteel zelf is alleen nog een muur over. Er zijn tekeningen gevonden voor een tuin bij het kasteel, uit de 17e eeuw. Op die plek zijn we de kasteeltuin gestart, met een indeling gebaseerd op het oude tuinplan.


Advertentie:

Vijf jaar geleden las ik in de Brug een oproepje aan buurtbewoners om mee te denken over de invulling van een wijktuin. Stichting de Wending en Abrona wilden het braakliggende terrein ontwikkelen tot een tuin voor de wijk, waar ook de cliënten van Abrona dagbesteding konden vinden. Met een aantal buurtbewoners hebben we meegedacht en drie jaar geleden konden we beginnen.

De Kasteeltuin is een moestuin voor de wijk: alle buurtbewoners zijn welkom om mee te tuinieren en kunnen meedelen in de oogst. Op die manier kunnen mensen in deze nieuwbouwwijk elkaar beter leren kennen. Daarnaast komen mensen van Abrona en het Leger des Heils hier als dagbesteding. Ik vind dat zelf één van de leukste kanten van het werk: de ontwikkeling die mensen hier doormaken! Mensen die vanuit het Leger des Heils komen, zijn vaak in zichzelf gekeerd. Ze leven uiteindelijk vaak helemaal op in de tuin. Eén iemand liep uiteindelijk zingend achter de grasmaaier. Dat is mooi om te zien!

Ook ik zelf heb een ontwikkeling doorgemaakt door mijn werk in de tuin. Vanaf mijn zesde heb ik in de stad gewoond, en ik wist maar weinig van moestuinieren. Hier heb ik ontzettend veel geleerd. Ook ben ik in de laatste jaren 17 kilo kwijt geraakt. Op de tuin krijg ik lichaamsbeweging op een leuke manier!´

De Kasteeltuin is geopend op woensdag, donderdag en zaterdag. Buurtbewoners die mee willen helpen, zijn van harte welkom. Dit kan ook voor een paar uurtjes per maand, of bijvoorbeeld door ´s avonds te helpen sproeien.

Geschreven door: Rosa Draaisma

Lees hier alle artikelen over Kasteeltuin Nijevelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.