Bewoner in beeld: Donica Buisman, projectleider van RAUM

Aan de lijst van vele projecten die onder haar leiding een succes konden worden kan Donica Buisman haast nú al een naam toevoegen. Het “grensverleggend makersplein RAUM” kan haast niet anders dan een succesformule worden.

“Interactief, functioneel en educatief” zijn de kernwoorden die veelvuldig ter tafel komen. Met Donica Buisman aan het roer krijgt het Berlijnplein in Leidsche Rijn smoel.

Vanaf juni dit jaar zullen acht kunstenaars bezit nemen van een speciaal daartoe gebouwde ‘maakplaats’ die in wisselende formaties zal worden bewoond door telkens maximaal vier van hen.

De line up van creatieve geesten is divers. Donica Buisman heeft met haar team een bijzonder scala aan (inter)nationale kunstenaars kunnen uitnodigen om hun aandeel te komen leveren aan de invulling van het Berlijnplein, voor de duur van tenminste twee jaar. In die tijd zal het Leidsche Rijn Centrum ook haar voltooiing naderen en zijn de kunstwerken markant aanwezig in wat het tweede stadshart van Utrecht zal zijn.

Donica Buisman is als projectleider van RAUM zelf ook continue in “staat van verandering”. Haar bedrijf “State of flux” werd door de gemeente uitverkoren om dit spektakelstuk ten uitvoer te brengen, mede naar aanleiding van het welslagen van “de stad van de toekomst” dat in 2014 in het centrum van Utrecht plaatshad. “RAUM ligt min of meer in het verlengde hiervan”, aldus Donica Buisman.

De kunstenaars die het Berlijnplein op dynamische wijze gaan her-inrichten zullen zich toeleggen op het ontwikkelen van een inspiratieplek, vóór en mede dóór het publiek. Het zal geen statisch museum worden waar moderne kunst wordt geëtaleerd maar een “maakplek waar iets gaande is”.

Zelf is Donica Buisman als projectleider verantwoordelijk voor de algemene leiding van het team dat kan bogen op ruime ervaring en affiniteit heeft met kunst, wetenschap en technologie. Gevraagd naar haar eigen creativiteit geeft ze aan dat “haar overweging om een opleiding te volgen aan de Kunstacademie een bevlieging was” … Haar kracht ligt duidelijk op het vlak van het organiseren van projecten zoals op het Berlijnplein, waarover we nog veel zullen horen!

Tekst: Hans Peter van Rietschoten. Foto: Martijn Sierhuis

Bewoner in beeld: Chloé Rutzerveld, bewoonster Makershuis op Berlijnplein
Artikelen over het RAUM project
Alle andere ‘Bewoner in beeld’ artikelen

1 gedachte over “Bewoner in beeld: Donica Buisman, projectleider van RAUM”

  1. Pingback: Openluchtexpositie RAUM der lusten in utrecht geopend - Regio Leidsche Rijn – Leaseyourwebsite.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.