Bewoner in beeld: Chloé Rutzerveld, bewoonster Makershuis op Berlijnplein

Fooddesign en wetenschapper in RAUM, Berlijnplein.
Ze is gedreven. Vol passie laat ze me op haar laptop zien wat haar bezighoudt, in het Makershuis op het Berlijnplein. Maar ook wat ze meeneemt naar huis en waarmee ze de rest van de week vult.

Niet enkel op maandag, dinsdag en woensdag is Chloé Rutzerveld met haar project bezig. Juist ook in haar atelier besteedt ze er veel tijd aan. “In en om het Makershuis zijn zoveel invloeden dat ik zo nu en dan moeilijk toe kom aan mijn werk” geeft ze toe.


Advertentie:

Een stapel papieren biedt haar houvast. Ze gebruikt ze als leidraad die haar door haar residentie tijd heen zal loodsen. Er staan pictogram achtige figuren op. Ik meen sla en bloemkool te herkennen, hetgeen niet onlogisch zou zijn tegen de achtergrond van haar vakgebied. Ze is fooddesigner, ontwerper, kunstenaar en getuige haar uiteenzetting over allerhande processen ook wetenschapper.

Ze voelt zich inmiddels thuis in ‘de residentie’. Aan de picknicktafel in het keukentje van het Makershuis drinken we koffie. Ze laat me weten niet te hechten aan luxe zaken, maar een fiets hier zou toch wel handig zijn vertrouwt ze me toe. “Gewoon om even de omgeving verkennen bijvoorbeeld”.

Chloé weet wat ze wil en benut haar tijd op het moment om zoveel mogelijk mensen om zich heen te verzamelen die haar van dienst kunnen zijn om het project gestalte te geven. Naast RAUM staan er nog meer projecten op stapel. In oktober zal ze present zijn tijdens de Dutch Design Awards waar ze eerder al met het project STROOOP! de aandacht op zich gevestigd wist. Ze presenteerde daar de eerste stroopwafel gemaakt van groente. Inspiratie hiervoor waren de restproducten uit de groente-industrie.

De oer-Hollandse stroopwafel bleek hiervoor een geschikt product. De stroop verkreeg ze van het sap van de overtollige groente en de restvezels ervan gebruikte ze voor de wafels. De wafels zijn glutenvrij en bevatten geen toegevoegde suikers of kleurstoffen. Het is de natuurlijke zoetheid van knolgewassen die STROOOP!-wafels hun zoete smaak geeft.

Het Makershuis is toegankelijk voor publiek en Chloé is van maandag tot en met woensdag er met haar project bezig.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Bewoner in beeld: Donica Buisman, projectleider van RAUM
Artikelen over het RAUM project
Alle andere ‘Bewoner in beeld’ artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.