Drie handige tips om wespenoverlast te voorkomen én te bestrijden!

Mei 2017 meldde de media dat er deze zomer veel overlast van wespen kon ontstaan. In het voorjaar werden al vier tot zes keer meer wespen gezien dan gemiddeld. Vorig jaar winter ontdekten onderzoekers iets bijzonders: normaal gesproken gaan mannetjeswespen voor de winter dood, nadat ze de koningin hebben bevrucht. Maar vorig jaar waren er zelfs in november nog wespennesten, wat duidt op een tweede generatie in een jaar. De wespen zijn in staat geweest om een relatief warme winter te overleven. Mogelijk zijn dus twee generaties koninginnen de winter doorgekomen. Door de regenbuien van de afgelopen tijd is de voorspelde overlast tot nu toe beperkt gebleven.

Wespennesten
De nesten van de tweede generatie wespen zijn voornamelijk binnen gebouwd in huizen en schuren. Door de lagere temperaturen in de winter is de kans groot dat de wespen niet uitgevlogen zijn, maar vlakbij het nest zijn gebleven. Meestal ontstaat overlast van wespen rond deze tijd -juli en augustus-, als de wespennesten klaar zijn. Wanneer men veel wespen in en rondom het huis aantreft is dit vaak het gevolg van een wespennest.
Wij vroegen de gespecialiseerde en gecertificeerde ongediertebestrijder Bram de Bruijn van De Bruijn Ongediertebestrijding uit Harmelen om een paar handige tips.

Zijn drie belangrijkste tips om wespenoverlast te voorkomen én te bestrijden:

1. Lokaliseer wespennesten: observeer goed waar de wespen vandaan komen. Wespennesten bevinden zich vaak in de constructie van het huis (spouwmuren, zolderkappen e.d.). De wespen komen af op licht en dringen de woning meestal binnen vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest. Zet ramen open in een kamer waar veel wespen zitten. Doe dit echter alleen als het buiten licht is! Sluit de ramen zodra het buiten donker wordt, anders trek je ook wespen van buiten naar binnen aan. Probeer de belangrijkste openingen in huis op te sporen waar de wespen naar binnen dringen. Let op: binnenshuis kun je openingen gewoon afdichten, doe dat buitenshuis absoluut niet!

2. Kijk uit met zoetigheid: wespen zijn altijd op zoek naar zoetigheid. Houd flesjes en blikjes drank altijd goed in de gaten; er kan ongemerkt een wesp in kruipen. Dek zoete etenswaren zoveel mogelijk af. Vaak hangen mensen tegen de overlast van wespen een bakje met limonade op in hun tuin. Dit kan handig zijn, maar doe dit dan op ruime afstand, niet in de omgeving waar je zelf wilt zitten.

3. Niet zelf bestrijden: Een wesp is er in principe niet op uit om jou te steken. Sla niet om een wesp te verjagen, maar maak rustige armbewegingen waardoor hij vertrekt. Toch kan het gevaarlijk zijn om de wesp, vaak per ongeluk, in het nauw te drijven. Een wespensteek kan pijnlijk zijn en wees bovendien alert op allergische reacties. Wanneer je een wespennest in huis, in de tuin of schuur aantreft realiseer je dan dat er gemiddeld in een wespennest 5.000 tot 10.000 wespen zitten. Zelf aan de slag gaan met wespenbestrijding is in die gevallen risicovol. Het inschakelen van een professionele bestrijder is dan noodzakelijk.

We danken Bram de Bruijn voor deze waardevolle tips! De Bruijn Ongediertebestrijding is gevestigd in Harmelen en gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte. Zijn bedrijf wordt zowel door bedrijven als particulieren ingeschakeld. Naast wespen kun je De Bruijn Ongediertebestrijding inschakelen bij overlast van ander ongedierte en/of plaagdieren. Of het nu gaat om een muizenplaag, het bestrijden van houtworm, zilvervisjes of vlooien; zij lossen het probleem voor je op. Meer informatie of een vrijblijvende afspraak? Maak gebruik van het contactformulier of bel Bram de Bruijn op 06 2020 4489.

Het werkgebied van De Bruijn Ongediertebestrijding bevindt zich met name in het midden van het land, van Woerden tot Utrecht en van Gouda tot Amsterdam. Maar ook buiten deze regio zijn zij je graag van dienst bij de bestrijding van:

• bedwantsen
• wespennesten
• houtwormen
• kakkerlakken
• mieren
• motten
• muggen
• muizen
• ratten
• spinnen
• vliegen
• vlooien
• wespen
• zilvervisjes
• kakkerlakken
• bijen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven