Greg Nottrot

Bewoner in beeld: Greg Nottrot van theatervoorstelling “De Denderende Tijd”

Het verhaal spookt al een tijd rond in het hoofd van theatermaker Greg Nottrot. “Een man wil een aanslag plegen op de tijd met een tijdbom, maar de tijdbom gaat te vroeg af. Hij is het enige slachtoffer. Intrigerend toch? Iemand wil de tijd aanvallen maar de tijd is hem te slim af.”

Waar nu nog een bouwput dienst doet als decor voor de repeterende acteurs en hun gevolg zal vanaf 10 augustus een zinderende voorstelling worden gegeven door het Nieuw Utrechts Toneel (NUT).

Als de voorstelling even zinnenprikkelend is als de koffie die me wordt geserveerd wanneer ik een repetitie van het gezelschap bezoek, dan beloofd het een geslaagd cultureel en culinair verantwoord avondje uit te worden.

De voorstelling is gebaseerd op het verhaal over Martial Bourdin, die met een aanslag op het Koninklijk Observatorium in Greenwich meende de meetbare tijd te kunnen stoppen. Hij werd hiertoe geïnspireerd door de Mythologische figuren Chronos, het toonbeeld van continuïteit en Kairos, de god van het ‘geschikte moment’ dat niet in tijd wordt gemeten, maar in dimensies van betekenis en ervaring.

De Denderende Tijd is “een theatrale thriller over een aanslag op de tijd”. Anderhalf uur lang zullen Greg Nottrot en Floor Leene de gemoederen bezig houden, omlijst door live gespeelde muziek van Pascal van Hulst.

In het stuk komt tot uiting dat de komst van de meetbare tijd de schuld is van het besef hoe vergankelijk ons ‘zijn’ is.

Greg Nottrot: “Het is niet zo dat de klok alleen maar toevallig tijd weergeeft. Ik denk dat die klok ons wel degelijk opjaagt. En dat die klok echt niet alleen een instrument is om de wereld te ordenen, maar ook een instrument om de wereld te dwingen. Daardoor moeten we ook efficiënt zijn. Door de klok worden onze prestaties meetbaar. Ten eerste wil je zoveel mogelijk dóen in de tijd die je gegeven is en ten tweede wil je zo oud mogelijk worden. Ik denk dat voor de komst van de wereldklok tijd echt iets anders was.”

Is er een manier om te ontsnappen aan het alsmaar voortdurende verval? Tijdens het driegangen diner, aansluitend aan de voorstelling, wordt de sleutel voor het al dan niet beïnvloeden van ‘de tijd’ gezocht. Na het hoofdgerecht, voor het dessert, moet het publiek naar een oplossing zoeken om zo verder te komen in het mysterie van de tijd. Lukt het met elkaar de voortgang van de klok te remmen om zo meer oog te krijgen voor het voorbijgaan van de tijd in het heden en de toekomst?

Het diner is op zich al een ‘mini tijdreis’. Na het volbrengen van de ‘escape missie’ wordt het dessert geserveerd. Het culinaire sluitstuk van de avond is een futuristisch toetje. Want hoe je het ook wendt of keert, de tijd dendert door!

Programma:
17.30 uur Ontvangst bij RAUM, het ‘makershuis’ nabij de Cinemec.
18.00 uur De voorstelling begint!
19.30 uur Driegangen diner met vóór het dessert het ontsnappingsspel.
22.30 uur Einde voorstelling

Greg Nottrot steekt zijn affiniteit met eten en drinken niet onder stoelen of banken: “Als ik niet in de theaterscene mijn draai had gevonden dan zou ik zeker mijn plaats ergens hebben gevonden als gastheer”.
Tijdens het diner zal hij zijn gastheerschap tonen en zich onder de gasten mengen.

Theatervoorstelling “De Denderende Tijd” is te zien van 9 t/m 27 augustus 2017 op het Berlijnplein, Leidsche Rijn Centrum. Voor meer informatie bezoek de website.

Tekst en foto: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.