voetbal_foto_Tevarak_Phanduang

Blog: Oranje

Ondanks de prestatie van de voetbal vrouwen kleurt Leidsche Rijn maar summier oranje. Geen straten met rood-wit-blauw opgetuigd of metershoge mascottes die in voortuinen hoog boven de eerste verdieping uittorenen. Ik zie geen slingers en spandoeken wanneer ik met Hummer de wijk doorkruis en we hoeven ons geen weg te banen tussen feestende en hossende massa’s door.

Kennelijk moet het nog gaan leven, het Oranje Leeuwinnen gevoel, terwijl zij wél een Europese titel in de wacht hebben gesleept.


Advertentie:

Mijn plaatsvervangende schaamte voor de Oranje mannen maakt plaats voor trots. Trots ben ik op de vrouwen die Hollands voetbal op de kaart hebben gezet en de geschiedenis ingaan als heldinnen. Die vermaledijde nummer 11 uit het team schopte het tot beste speelster van het toernooi. Onze Lieke Martens stak met kop en schouders boven de rest uit. Ze mocht met die eer strijken en de bokaal waarvoor zo hard werd gestreden omhoog houden.

Deense tranen mengden zich met Hollandse tranen tijdens de innige omhelzingen na het klinken van het eindsignaal. Pure emotie liep over hun wangen en drupte op het heilige gras van het stadion in Twente.

En toch zijn de straten in onze wijk niet overal oranje gekleurd.
Ook bij ons aan de gevel geen spandoeken en vlaggen. Geen torenhoge Oranje Leeuw staat ons op te wachten wanneer we terugkomen van onze wandeling en geen vuvuzela schalt ons tegemoet.

Een paar straten bij ons in de wijk kleuren wél oranje en die van ons is er een van. Het hele jaar door, jaar in jaar uit, verkeren we in een opperbeste oranjestemming. Ook wanneer het ze niet voor de wind gaat, jubelt onze gevel het uit. Tegen wil en dank zijn wij ‘die hard’ supporters, al schamen we ons zo nu en dan de ogen uit ons hoofd wanneer weer een duel te gruwelijk is om aan te zien of het scorebord aangeeft wat we niet willen. Maar nu jubelen we mee met de oranje gekleurde gevelstenen van ons huis. Als ik naar de rij woningen tegenover ons kijk zie ik ze als fiere wimpels wapperen in de wind. De witte kozijnen en de blauwe deuren vormen samen met een enkel rood accent in de straat de driekleur waar we trots op zijn.

De Leeuwinnen zullen worden gehuldigd in onze stad! De binnenstad zal dienen als erepodium waar ze zullen worden gehuldigd. Het Lepelenburg zal oranje zijn gekleurd en ik vier mijn eigen feestje, in ons huis met oranje gevelstenen, witte kozijnen en een blauwe deur. Twee rode kaarsen in de vensterbank staan subtiel symbool voor het rood in de vlag.

Hans Peter van Rietschoten

LEES HIER ALLE BLOGS VAN HANS PETER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.