Blog: Geduld is een schone (nagel-)zaak

Als er iets ontsierend is aan de voeten, dan is het wel het zicht op kalknagels. Het is geen fraai gezicht, die brokkelige, gele dingen. En dat is lastig verbergen nu met die zomerschoenen aan je voeten. Hoe kom je er aan? En vooral hoe kom je er weer vanaf?

Kalknagels worden meestal veroorzaakt door een schimmel. Op zich een onschuldige schimmel, maar wel een lastige. De schimmel veroorzaakt broze, brokkelige, gele nagels. Heel soms wordt een kalknagel veroorzaakt door iets anders. Bijvoorbeeld door een groeistoornis; veroorzaakt door bijvoorbeeld slechte vaten, door ouderdom, door een huidziekte zoals psoriasis of: zomaar. Dat kun je laten uitzoeken door je huisarts.


Advertentie:

De nagelschimmel wordt opgelopen via huidschilfers in natte ruimtes (kleedkamers, douche) en via vochtige sokken en schoenen. De meeste mensen hebben hun afweer die de schimmel onschadelijk maakt. Maar sommige mensen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van kalknagels, zoals bijvoorbeeld diabetici of mensen met een verminderde weerstand.

Pedicure
Het is een zaak van veel geduld om er vanaf te komen en het is raadzaam een pedicure te bezoeken. Die kan dan helpen met het korthouden en frezen van de nagels, zonder de andere nagels te infecteren. Er zijn specifieke producten te verkrijgen die de schimmels doden. Soms is het nodig van binnenuit de schimmel te bestrijden met medicijnen, daarvoor is het raadzaam langs de huisarts te gaan. Vaak zijn dit langdurige behandelingen.

Om kalknagels te voorkomen is het is handig heel bewust je voeten droog te houden. Zorg dat je ze goed afdroogt na het wassen. Verwissel zo nodig een keer extra de sokken. Daarnaast is het verstandig slippers te dragen in openbare ruimtes zoals de sauna, kleedkamers. Op zich zijn open schoenen misschien geen mooi gezicht maar geven je nagels wel de broodnodige, droge lucht. Zorg dat je de schoenen behandeld hebt met een schimmeldodend middel. Doe dat maandelijks om te voorkomen dat je jezelf keer op keer infecteert.

Grootmoeders tips
Op internet zijn meerdere huis-, tuin- en keukentips te vinden. Toch ben ik daar niet zo voor. Er wordt namelijk niet gewezen op de schoenen die voor her infectie zorgen. Daar zit ‘m vaak de kneep! Het beste kan een product gebruikt worden die op zijn werking is onderzocht. Eén natuurlijk middel dat wel bewezen effectief is: teatree olie. Doe wat op een wattenstaafje en smeer het op en onder de nagel.

Geduld is in dit geval echt een schone zaak. Begin dus nu met behandelen van je nagels om volgend jaar met prachtige tenen in je slippers te kunnen pronken. Het duurt ongeveer negen maanden voordat een nagel zich helemaal vernieuwd heeft. Dus voordat de kalknagel geheel uit zicht is…eh, steek ze deze zomer nog maar even in het zand…of laat er speciale gelnagels opbrengen: LCN pedique. Onze specialisten van Schoonheidssalon Centrum Phoenix weten raad!

Geschreven voor Schoonheidssalon Centrum Phoenix door Daphne Alders van Inkt & Olie

LEES HIER ALLE ANDERE BLOGS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.