Bewoner in beeld: Dorothy Looman van de winkel MOOI

22 augustus 2017 15:30  Redactie  Reageer

In het het interview met Dorothy Looman (links op de foto) spat het plezier er vanaf. Dorothy werkt op woensdag in het vrijwilligersteam van de winkel MOOI… van Abrona in de Cultuurcampus te Vleuterweide. Vrolijke beelden, zelfgemaakte kaarsen, bloempotten met keramiek en fleurige schilderen, het is een kleurrijke omgeving. Alles is gemaakt door cliënten van Abrona, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

´Zowel de deelnemers van Abrona, als de andere vrijwilligers en het personeel laten je heel erg jezelf zijn´, aldus Dorothy. ´Als je een drempel ervaart om wat leuks te gaan doen, dan kun je die kan hier nemen.´ Dorothy vertelt graag iets van haar persoonlijke verhaal zodat je snapt hoe fijn het vrijwilligerswerk is voor haar. In 2001 werd ze ziek en sindsdien loopt ze met een rollator. Na zeven maanden pittige revalidatie op de Hoogstraat durfde ze eigenlijk niet meer zelfstandig de deur uit. Ze schreef thuis teksten en deed vertaalwerk. Als ze naar buiten moest dan regelde ze dat iemand haar kwam halen of brengen.

´Mijn identiteit veranderde zo, zelfs naar buiten gaan was een uitdaging. Ik herkende mezelf daar niet in, dit was ik niet. Ik ben altijd vrolijk en ondernemend. Ik moest mezelf die drempel over helpen en dacht ¨wat vind ik leuk?¨ Ik heb gegoogled op ‘visagie’ en ‘beperking’. Google wist niet dat ik mezelf bedoelde met beperkt. Zo vond ik een vrijwilligersvacature bij de beautysalon van Abrona. In de beautysalon draait het om aandacht voor persoonlijke verzorging van de mensen. Een lekkere crème op je gezicht, je huid goed reinigen, elkaar hierbij helpen. De deelnemers van Abrona helpen mij ook graag. Iedereen is gewoon lief voor elkaar.´

MOOI… van Abrona is een centrum voor dagbesteding voor volwassenen tussen de 18 en 88 jaar. Er zijn activiteiten gericht op arbeid, creativiteit en beleving. Elke professional wordt bijgestaan door een vrijwilliger. ´Er zijn zoveel leuke vrijwilligersvacatures!´, vertelt Dorothy. ´Op woensdag werk ik in het serviceteam van de winkel. Het werk is hier zo mooi en zo puur. Dat raakt me. Er is een deelnemer die elke keer vraagt; kom je volgende week wel weer? Als ik dan bevestigend antwoord is het goed. En ze maken zulke mooie dingen! Ik vind het echt Kunst met een hoofdletter K. Ze maken ook werk op bestelling. Het is zo jammer dat dit nog niet voldoende bekend is. Ik ga nu elke week met de taxi hiernaar toe en ik zeg tegen alle chauffeurs dat als ze een leuk cadeautje voor hun vrouw zoeken ze hier moeten komen kijken. Het liefst was ik nog meerdere dagen actief, want dit werk geeft me zoveel energie. Iedereen is echt blij om je te zien en samen maak je er een mooie dag van.´

Interesse in vrijwilligerswerk bij Abrona? Kom langs! CultuurCampus Burchtpoort 2
088 201 7230 mooivan@abrona.nl www.mooivanabrona.nl

Geschreven door: Janneke van der Meulen
Foto: Rosa Draaisma

Lees hier alle andere ‘Bewoner in beeld’ artikelen

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website