Theatervoorstelling De Denderende Tijd - Foto Hans Peter van Rietschoten

Theatervoorstelling De Denderende Tijd

Bedankt Greg, Floor en Pascal! Bedankt voor een avond theater, eten, drinken en gepuzzel. Bedankt voor het inkijkje dat wij, als publiek, mochten hebben in een deel van jullie leven. Dat we mee hebben mogen krijgen wat jullie bezig houdt.

Dat tijd een belangrijke factor is bij alles wat we doen is een gegeven, maar een definitie van tijd? Ook die hebben we deze avond niet duidelijk omkadert gekregen. Alle uit het publiek aangedragen definities werden door Greg ontkracht en eigenlijk kwamen we er niet uit.

Om het publiek alle besef van tijd te ontnemen worden mobiele telefoons en horloges ingenomen. De cijfers op de digitale klok op het podium verspringen, maar in willekeurige volgorde.

Het verhaal begint met het voorstellen van Pascal van Hulst, zanger, muzikant en min of meer de hoofdpersoon in het stuk: de Franse anarchist Martial Bourdin. Zijn muzikale intermezzo’s wisselen de dialogen tussen Greg en Floor aangenaam af. De opvatting van tijd van Greg verschilt nogal van de mening die Floor is aangedaan. Soms wordt het thema wat langslepend aan de kaak gesteld, maar de historische feiten die worden opgerakeld zijn zeker interessant te noemen.

Alles speelt zich af tegen de achtergrond van de grootste bouwput van Nederland, daar waar de toekomst letterlijk uit historische grond wordt getrokken.

“Met een pakketje onder zijn arm, niet veel groter dan een baksteen gaat op 15 februari 1894 een man op weg. De man is 26 jaar oud en loopt in de stad Greenwich bij het Koninklijk Observatorium waar tien jaar eerder het ijkpunt van de mondiale tijd was vastgesteld. De man, Martial Bourdin, heeft een bom onder zijn arm. Hij wil een aanslag plegen op de tijd. De bom gaat te vroeg af. Het enige slachtoffer dat er valt te betreuren is Bourdin … “

Anderhalf uur lang houden Greg, Floor en Pascal het publiek in hun greep en blijft de vraag zich opdringen of Bourdin een terrorist was, of was hij juist een visionair?

Theatervoorstelling De Denderende Tijd-Paul Hoes 2

Bovenste twee foto’s: Paul Hoes

De voorstelling is nog niet ten einde na het slotapplaus. De rijk gedekte tafels staan geschikt rond een kolom waarop een digitaal telwerk codes in razendsnel tempo weergeeft. Een doek onttrekt de inhoud van de kolom aan het zicht, maar na het hoofdgerecht wordt duidelijk wat er zich in de kolom bevindt. De bij het publiek ingezamelde horloges en telefoons blijken inzet te zijn van een ingenieus in elkaar gezet spel. Per tafel moet een code worden gevonden aan de hand van diverse puzzels. Het telwerk dat eerder willekeurige codes toonde blijkt een aftelklok te zijn. Slechts 45 minuten staan er op de klok om de puzzels op te lossen. Bij een juiste code wordt het sein op groen gezet en wanneer aan alle tafels de puzzels zijn opgelost en de juiste code bekend is stopt het ‘doordenderen van de tijd’ zodat telefoons en horloges worden gered.

De tijd zelf (b)lijkt dus de grootste terrorist te zijn …

Hans Peter van Rietschoten

Voor meer informatie zie de website.

1 gedachte over “Theatervoorstelling De Denderende Tijd”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.