blog hp hond hummer Nekhernia

Blog: Nekhernia

Eerlijk gezegd komt het me wel goed uit. Hummer is geblesseerd en mag niet teveel worden belast.

Zijn nekhernia weerhoudt hem ervan te enthousiast zich op dingen te storten die krachtinspanning vragen. Een tennisbal tussen zijn kaken klemmen gaat, maar wanneer hij de bal laat vallen en weer op wil pakken krimpt hij ineen en jankt als een geslagen hond.

Hij heeft pijn, zoveel is wel duidelijk. Maar hoe genees je een nekhernia zonder operatief ingrijpen? De dierenarts schrijft rust en pijnstilling voor. Rust? Energiek als hij is zullen we daar met Hummer nog een hele kluif aan krijgen. Om zijn nek te kunnen ontzien kochten we een tuig dat voor zijn borst langs achter zijn voorpoten moet worden vast gegespt. De halsband die hij om zijn nek droeg moet voorgoed worden verbannen.

Het lijkt te werken. Van de vier maal tien minuten die hij per dag (met pijnstilling) mee aan de riem naar buiten mocht zijn we al opgeklommen naar vier maal twintig minuten, zonder pijnstilling. De bal pakt hij zelf weer op als die uit zijn bek rolt. We komen weer verder dan het bruggetje aan de ene kant de straat uit en de groenstrook langs de busbaan aan de andere kant.

Natuurlijk doet het me goed hem weer te zien opknappen al zie ik ook wel op tegen het moment dat ‘ie weer mobiel genoeg is om los te lopen, hard tegen een berg bouwpuin op. Of moeiteloos het talud af dat leidt naar het perceel waar wéér een nieuwe wijk wordt gebouwd. De rustige kleine rondjes die ik nu nog met hem loop zijn zeker niet genoeg voor hem. Zijn energie is weliswaar behoorlijk afgenomen door zijn kwetsuur, maar duursporten zit in zijn genen. Zijn krachtige lijf moet worden afgemat om in goede conditie te blijven. Zijn grenzen liggen de laatste tijd al minder ver dan in zijn jongste jaren en een konijn dat voor hem uit draaft hoeft zich allang geen zorgen meer te maken door hem te worden bijgehouden.

Voor mij zijn de kleine rondjes bij tijden meer dan genoeg om even mijn hoofd leeg te krijgen of om juist inspiratie op te doen voor wéér een stukje schrijfwerk. Ook mijn conditie is in de loop der tijd achteruit gegaan door van alles en nog wat. Ik zie me niet meer samen met Hummer hopen puin beklimmen of een steil talud afdalen. Wel wil ik nog puinhopen kunnen bedwingen en omhoog kunnen klimmen langs soms steile wanden.

Hans Peter

LEES HIER ALLE BLOGS VAN HANS PETER

4 gedachten over “Blog: Nekhernia”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.