Chloe Rutzerveld - foto Joyce Pherai
 

Food Design op het Berlijnplein

8 september 2017 22:42  Redactie  Reageer

“In de nabije toekomst kweek je geen tuinkers meer, maar jouw ideale wortel, aubergine of tomaat naar eigen ‘groeirecept’”.

Fooddesigner Chloé Rutzerveld is een van de ‘makers’ die haar intrek heeft genomen in het wonderlijke bouwwerk op het Berlijnplein. Het ‘makershuis’ is, voor een paar dagen per week, enkele weken lang haar onderkomen.

Chloé maakt even tijd voor ons vrij in haar ‘maak proces’. Voornamelijk op de laptop werkt ze hier, het beeldende werk vindt plaats in haar atelier in Eindhoven. Ze is gedegen voorbereid, gaat niet over een nacht ijs en bovenal is ze ambitieus. Ze is op zoek gegaan naar antwoorden op vragen als ‘welke invloed hebben tal van factoren op een gewas? Licht, temperatuur, voedingsbodem, vochthuishouding … ‘

Aan de hand van een videofragment toont ze ons hoe essentieel deze factoren zijn voor het eindproduct zoals wij dat kennen. “Wat als we in een groei omgeving gewassen grootbrengen met meer of juist minder UV licht? Welk effect zal dit hebben op het uiteindelijke product?”. Het is een van de dingen die Chloé inzichtelijk wil maken aan de hand van proefjes. Niet in een bak met aarde, maar interactief op een tablet waarmee tal van mogelijkheden te bedenken zijn. “Een tomaat die niet onder perfecte omstandigheden groeit zal smakeloos, bleek en waterig zijn”, aldus Chloé.

Juist de factoren die van groot belang zijn maken een tomaat zoals wij een tomaat tot standaard hebben verheven. Door te schuiven aan de parameters is een gewas te beïnvloeden. Een gewas wordt maakbaar naar de smaak van ‘de maker’. Hiermee is al een eerste link gelegd naar haar verblijf in residentie RAUM. Er is een proces gaande, er wordt iets gemaakt.

Een tweede link is te leggen naar het gebied waarin dit alles zich afspeelt. Het gebied dat nu Leidsche Rijn heet is van oudsher tuindersgebied en op veel plaatsen zijn hiervan nog overduidelijk de sporen te vinden. Wie kent niet de vele fruitbomen in bijvoorbeeld het Máximapark, of de tuinderswoningen die her en der in onze VINEX wijk nog steeds worden bewoond?

De gewassenteelt in haar oorspronkelijke vorm steekt schril af tegen wat Chloé Rutzerveld ons schetst. “Verticale teelt van gewassen op maat. Misschien kan een tomaat voor jou niet zoet of rood genoeg zijn … ideaal dus als jij straks zelf je eigen groenten kunt ontwerpen. Geheel natuurlijk, zonder het gebruik van landbouwgrond, pesticiden of beperkingen door seizoenen, in je eigen keukenkas!”

Chloé is vooruitstrevend en wil haar ‘groei recepturen’ bundelen in een boek om ze zo met een breed publiek te kunnen delen. 17 september zal haar project worden gepresenteerd bij RAUM.

Tekst: Hans Peter van Rietschoten
Foto’s: Joyce Pherai

Lees ook:
Bewoner in beeld: Chloé Rutzerveld, bewoonster Makershuis op Berlijnplein
Bewoners in beeld
Alles over RAUM op het Berlijnplein
Bezoek de RAUM website
Bezoek de website van Berlijnplein

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website