dementie Alzheimer
 

Dementiecafé op 20 september in het teken van financieel-juridische vragen

12 september 2017 17:12  Redactie  Reageer

Na een geslaagde eerste editie van het Dementiecafé Leidsche Rijn organiseert het team van Zorgverslimming een volgend Dementiecafé. Deze vindt plaats op woensdagavond 20 september, wederom in het koffietentje BlendUT, winkelcentrum Terwijde. Dit keer kunnen bezoekers er hun vragen kwijt over financieel-juridische aspecten die ziektes als Alzheimer, Parkinson en FTD met zich mee brengen.

Een van de initiatiefnemers merkte zelf hoe lastig het is om de juiste informatie te achterhalen en ziet dat andere mantelzorgers daar ook tegenaan lopen. Want doe je als je vader de grip op zijn administratie verliest? Of wanneer je vermoedt dat je familielid niet meer alle rekeningen betaalt, omdat hij/zij het overzicht kwijt is?

Alzheimer en administratie
Ze vertelt: “Op het moment dat iemand de diagnose Alzheimer krijgt, kan diegene vaak nog veel zelf, maar er komt een moment dat dingen in de soep gaan lopen. Denk aan: achterstallige administratie of geen (digitale) handtekening meer kunnen zetten. Als je op dat moment ingrijpt, is het al rijkelijk laat: problemen die uit de chaos voortgekomen zijn, moeten dan snel opgelost worden en om grotere problemen te voorkomen moet je op zoek naar passende maatregelen. Maar voor welke maatregel kies je dan? Regel je een volmacht of vraag je bewindvoering aan? Of iets anders?”

Uitleg van een notaris
De initiatiefnemers hebben een notaris bereid gevonden om uitleg te komen geven over de verschillende mogelijkheden en met welke (juridische) zaken familieleden allemaal rekening moeten houden zodra de diagnose bekend is. Bezoekers krijgen informatie over maatregelen als volmacht, bewindvoering, mentorschap en curatele. Aan het einde van de avond weten de bezoekers beter hoe zij hun familielid juridisch kunnen beschermen. Ook het levenstestament komt aan bod.

De uitgenodigde notaris, mr. Erwin Kienhuis, heeft veel ervaring met juridische kwesties rondom dementie.

Over Dementiecafé Leidsche Rijn
De organisatie Zorgverslimming ontving enige tijd geleden signalen over behoefte in de wijk Leidsche Rijn. Dat is een van de redenen waarom de netwerkorganisatie het café organiseert. Met het organiseren van enkele Dementiecafés wil de organisatie ook onderzoeken wat die behoefte precies is. Willen mensen hun verhaal kwijt, hun hart luchten? Of vooral informatie van praktische aard?
Dat een van de teamleden persoonlijke ervaring met Alzheimer heeft, speelt ook een rol.
Het concept is nog volop in ontwikkeling. Bewoners uit Leidsche Rijn kunnen erin meedenken.

Het is nu de tweede keer dat het Dementiecafé Leidsche Rijn plaatsvindt. Bij de eerste editie kwam cognitiewetenschapper Paul Jansen vertellen over de werking van het brein en wat dat betekent voor de dementerende en zijn/haar omgeving.

Het Dementiecafé is kleinschalig van opzet en vindt plaats bij winkel/koffietentje BlendUT, vlakbij station Terwijde. Wijkbewoners kunnen zich aanmelden via info@zorgverslimming.nl of het Facebook-event ‘Dementiecafé 20 september’ op de Facebook-pagina van Zorgverslimming.

Meer informatie is te vinden op: www.zorgverslimming.nl/nieuws

Over Zorgverslimming
De netwerkorganisatie Zorgverslimming bestaat uit voornamelijk wijkbewoners die zien dat bepaalde situaties op het gebied van zorg & welzijn menselijker, effectiever en slimmer georganiseerd kunnen worden. Zorgverslimming heeft verschillende initiatieven op weg geholpen, zoals het succesvolle hoiUtrecht en verschillende themacafés. Tevens is Zorgverslimming een door het ministerie van Binnenlandse Zaken erkende experimenteerruimte geweest. Inmiddels wordt Zorgverslimming regelmatig als gesprekspartner uitgenodigd bij verschillende vraagstukken.

Zorgverslimming hecht veel belang aan ‘ervaringsdeskundigheid’: de ervaring en kennis die mantelzorgers zelf al doende opdoen. Alle cafés die Zorgverslimming organiseert, draaien om het samenbrengen van ervaringen en inzichten van mantelzorgers en andere betrokkenen uit de wijk. Bij de cafés worden dan ook veel tips en handigheidjes met elkaar uitgewisseld.

Meer informatie over Zorgverslimming als organisatie is te vinden op www.zorgverslimming.nl.

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.


Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website