Castellumverhalen_PodiumHogeWoerd_3725(c)AafkeHolwerda

Romeinen en Germanen omarmen elkaar vreedzaam in Castellumverhalen

De voorstelling Castellumverhalen is op enig moment ‘grof gebekt’ te noemen, maar ordinair is het allerminst. Wat anders dan het thema ‘tijd’ en ‘geschiedenis’ kunnen onderwerp zijn van deze theatrale opvoering voor zestien plussers, door ras kunstenaars die het vak van acteur, danser, vocalist en muzikant tot in finesse beheersen.

De reis die het publiek deze avond letterlijk maakt, vangt aan bij het Romeinse badhuis, waar een bassist de vertelling begeleidt van Daphne de Bruin, welke zeker al haar sporen heeft verdiend in de wereld van de toneelkunst. De man in het bad (Anthony Heidweiller) ligt lang roerloos en lijkt nauwelijks in het stuk te gaan voor komen tot hij zich plotseling opricht …


Advertentie:

Castellumverhalen_PodiumHogeWoerd_3757(c)AafkeHolwerda

De openluchtvoorstelling is bij tijden doorspekt met humor. Neem de scene op de oude Romeinse wachttoren waarin een overcomplete Romein al twintig jaar uitkijkt om dreigend gevaar te ontdekken. Zijn metgezel wil hem meenemen om met het leger mee zich terug te trekken omdat de strijd verloren dreigt te gaan worden. Hij is echter onverzettelijk en blijft op zijn post …

Gedurende de tijdreis treft het publiek een bijzondere vocaliste en een hedendaagse wat overspannen heer die zich niet onbetuigd laat over de komst van vluchtelingen en zijn mening over diverse minderheidsgroeperingen niet onder stoelen of banken steekt. Dat hij uiteindelijk deze medelanders de hand reikt maakt zijn verschijning minder onsympathiek dan bij aanvang werd gedacht.

De uiterst dynamische dansvoorstelling door Josephine van Rheenen en Youri Peters is de opmaat voor een spektakelstuk. Het slotstuk van de opvoering is een samenkomen van de hele groep acteurs, musici, artistieke leiding en technici die in de intieme sfeer van een pizzeria het publiek aanzetten tot een uitbundig feest. Er wordt gedronken, gezongen en gegeten en menigeen neemt de gelegenheid te baat een gesprekje aan te knopen met de artistiekelingen die in ambiance van Het Castellum de, door enkele forse regenbuien iets uitlopende opvoering, op eigenzinnige wijze gestalte hebben gegeven.
Met Romeinen en Germanen die elkaar vreedzaam omarmen heft het publiek het glas als einde van een enerverende theater avond.

PremiereCastellumverhalen_PodiumHogeWoerd_4108(c)AafkeHolwerda_web

PremiereCastellumverhalen_PodiumHogeWoerd_4276(c)AafkeHolwerda

Tekst: Hans Peter van Rietschoten
Foto’s: Aafke Holwerda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.