Zwangerfit Leidsche Rijn

Fit zwanger met ZwangerFit® Leidsche Rijn

Maak kennis met Judith den Hartog, bevoegd ZwangerFit® docente en ervaringsdeskundige. Zij richtte deze zomer ZwangerFit® Leidsche Rijn op en tekstschrijver Sacha Willems van Beter Geschreven sprak met haar.

Centraal in de regio, aan Damzigt 16B in De Meern, biedt ZwangerFit® Leidsche Rijn professionele begeleiding en training van vrouwen tijdens en na hun zwangerschap.

Judith is al meer dan tien jaar fysiotherapeut en ze is ook manueel therapeut. Vervolgens volgde zij in 2015 de YVLO opleiding ZwangerFit®. Sindsdien geeft zij de ZwangerFit® lessen in de praktijk waar zij werkt. En sinds kort ook in de ruimte die zij huurt hier in Leidsche Rijn. Daarnaast is zij moeder van vier kleine kinderen. Aanleidingen genoeg om haar een paar vragen te stellen.

Als je zoekt op ‘zwanger’ en ‘fit’ krijg je verschillende hits. Maar dat aanbod komt vaak niet overeen met de erkende opleiding ZwangerFit® die jij hebt gevolgd?
Judith: “Dat klopt. ZwangerFit® is een erkende opleiding van de YVLO voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten en specialisten zoals manueel therapeuten. Je leert de problematiek van zwangere vrouwen te signaleren. Preventie speelt een grote rol in deze opleiding. Door de aandacht voor inspanningsfysiologie, weet ik nu ook wetenschappelijk onderbouwd waar zwangere vrouwen baat bij hebben.”

Die aandacht voor de preventie van klachten was voor jou een grote drijfveer om deze opleiding te volgen en vervolgens je eigen cursus te starten. Wil je dat toelichten?
Als moeder van vier kinderen (de laatste twee zijn een tweeling), weet zij zelf hoe het is om zwangerschapsklachten te hebben, vertelt ze. “Ik wil vrouwen graag behoeden voor bijvoorbeeld rugklachten en diastase (het uitwijken van de rechte buikspieren). Door tijdens de zwangerschap al gerichte oefeningen te doen, kun je latere klachten voorkomen. Maar wist je dat de verkeerde oefeningen juist een diastase kunnen veroorzaken? Ik kan je leren om op een veilige manier te trainen. Ik wil graag dat vrouwen fit blijven en ze helpen om klachten zoals ook bekkenklachten te voorkomen. Bovendien verloopt het herstel na de bevalling dan vaak ook sneller en beter.

Wat houden de lessen in en hoe onderscheiden ze zich van andere zwangerschapscursussen?
“Om te beginnen zijn dit geen puflessen”, zegt Judith. “Het is een eigentijdse, actieve cursus op muziek. Ik laat aspecten aan bod komen van conditie, kracht, stabiliteit en ontspanning en dat alles op het ritme van de muziek. Lekker bewegen op muziek om fit te blijven. Maar anders dan wat de meeste sportscholen kunnen bieden, wel met aandacht voor en kennis van het zwangere lichaam. Geschikt als je niet heel sportief bent, maar ook als je juist een fanatiek sporter bent. Want het is belangrijk om goed op je buikspieren en bekkenbodem te letten. Gerichte adviezen zijn geen overbodige luxe!”

Kunnen de vrouwen bij jou ook terecht voor het leren ontspannen en ademen tijdens de bevalling?

“Jazeker. Naast deze actieve ZwangerFit® lessen geef ik ook theorielessen. Eén van die lessen is een les gericht op ademhalingstechnieken die te gebruiken zijn tijdens de bevalling.”

Mijn indruk is dat je moderne lessen biedt. Niet stoffig en oubollig.
“Dat is inderdaad precies wat ik wil uitstralen”, bevestigt Judith. “Mijn lessen moeten vooral leuk en nuchter zijn. Een uur in groepsverband bewegen omdat het lekker is, ontspant en een gunstig effect heeft op het verloop van de zwangerschap en de bevalling. Want fit de bevalling in is ook fit de bevalling weer uit!”

En hoe zit het met de kosten?
“Ik bied allerlei mogelijkheden, van een losse proefles voor € 10,00 tot pakketten en strippenkaarten met vijf of tien lessen. Op mijn website kan iedereen kijken welke optie het beste bij je past. Daarnaast worden de lessen door een aantal zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.”

ZwangerFit® Leidsche Rijn is bereikbaar op 06- 43750601. Interesse? Kijk op www.zwangerfitleidscherijn.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor een proefles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.