Blog: De weg vinden in Vleuten-De Meern

Van december 2016 tot en met december 2017 werk ik twee dagen in de week aan Wil, de Wijkinformatielijn, bedoeld om de weg en elkaar beter te (leren) vinden in Vleuten-De Meern. Een initiatief van Welzaam, wijkbewoners, netwerk informele zorg Utrecht en Buurtteams Vleuten en De Meern, tevens een van de pilots buurtnetwerken die we in samenspraak met bewoners, vrijwilligers en werkers vormgeven. Een impressie van werk aan de wijk met bewoners, vrijwilligers en betaalde werkers.

Over de brug
De landweggetjes met knotwilgen naar dorpskernen en kasteeltuinen ken ik van toen we nog met kaart de weg vonden naar Vleuten, Haarzuilens en de Meern. Inmiddels is dit ook Utrecht geworden. De grootste wijk met het meeste groen. Met dorpskernen, vinex-locaties, kastelen, hoeves, een zingende toren en metaalkathedraal. Het project WIL biedt een kans om de wijk en haar bevolking beter te leren kennen: De Vleutenezen, Merenezen, Kwartiermakers, Wereldweiders, Zorgverslimmers, InBetweeners, Vinex-bewoners, buurtondernemers en meer. Ik kom van over de gele brug. Fietsend over de Meernse brug langs de Zandweg naar de Pijler. Later over de Dafne Schippersbrug, de groene dijk, door het Maximapark naar de CultuurCampus. Ik ben geen local maar een Wittevrouw die de huiskamers, buurtcentra, voedseltuinen, kasteeltuinen, parken, cultuurhuizen en ontmoetingsplekken in Vleuten-De Meern steeds beter leert vinden en waarderen! Zo verandert mijn kijk op deze wijk.

In samenspraak bouwen
“Is die Wil Wijkinformatielijn wel nodig?” vragen kritische bewoners en vrijwilligers? “Er is al zoveel en er gebeurt al van alles. Er zijn al zoveel projecten, initiatieven, netwerken en afkortingen. Moet er nog iets bij? Veel mensen vinden zelf wel hun weg via internet naar het wijkcentrum, de bibliotheek, buurtcentra, cultuurhuizen enzo.”

We gaan op onderzoek. Bewoners en vrijwilligers trekken de wijk in om buurtgenoten te vragen hoe ze hun weg vinden, hoe dat beter zou kunnen, en wat ze graag zouden zien. In bewonersbijeenkomsten wordt helder dat Wil moet helpen “de weg in het oerwoud te vinden” en wat er moet komen: een telefoonlijn, online zoekfunctie, e-mailadres, informatiemappen en een inloop in de buurt waar je persoonlijk verder wordt geholpen, een vertrouwd adres.

We ontdekken een wijkbewoner die Wil tot leven kan brengen als wandelende wegwijzer met een pet die velen past! En een wijkbewoner die de website www.wilinjebuurt.nl kan bouwen. In verhalen over buurtgenoten in de VAR komt Wil tot leven. Op maandag is Wil welkom in De Schakel, op dinsdag in De Pijler, op woensdag in De Schalm, op donderdag in de Cultuurcampus en op vrijdag in de Weide Wereld. Een warm welkom in de buurt!

De kaart is niet het gebied
De kaart en de digitale wereld is niet de echte wereld waarin we leven. De weg in de wijk vind je niet alleen. Wil vraagt vereniging van krachten. Bewoners, vrijwilligers en betaalde werkers die elkaar leren kennen en de wijk in kaart brengen, leren en ervaren wie je verder kan helpen en waar je moet zijn voor…..

In een gezamenlijke training leren we wat er mogelijk is, hoe je vragen kunt beantwoorden, door kunt vragen, digitaal kunt zoeken en vinden en naar wie je waarvoor kunt verwijzen. Nieuwe bewoners sluiten zich aan en worden enthousiast: “Ik leer weer iets bij!” “Ik leer nieuwe mensen en organisaties kennen.” “Wat een handige website!“ “Ik wist niet dat dit mogelijk is!” “Ik kom weer in contact met mijn buren.”

Buurtbewoners zitten iedere dinsdagochtend met koffie klaar in De Pijler en iedere donderdagochtend in de Cultuurcampus om buurtgenoten verder te helpen. Op het gebied van Ontmoeting & contact, Praktische hulp, Sport & bewegen, Cultuur, Natuur & omgeving, Gezondheid & zorg, Leren & ontwikkelen en Actief voor je buurt. Op 20 locaties liggen er mappen met folders en flyers. Ook op facebook en twitter delen we wat er te doen is. Vragen? Neem contact op of kijk in de agenda waar je Wil kunt ontmoeten.

En er is meer: speeltuinen, vragen over opvoeding & onderwijs….. Nog een wijde wereld om verder te ontdekken.

Met elkaar leren en doen
“Hoe werkt dit buurtnetwerk?” vragen collega’s. We leren al doende, delen (ervarings)kennis op gelijkwaardige basis, onderzoeken en waarderen wat werkt en nodig is om elkaar te vinden en samen verder te komen. Dat is een doorlopend gezamenlijk leer/werk/veranderproces. Bewoners, initiatieven en netwerken organiseren met elkaar trainingen, workshops en themabijeenkomsten. Ieder draagt op eigen wijze bij.

Ook vragen collega’s “welke lessen we geleerd hebben”. Zoek verschillen. Werk samen met mensen die anders in de wereld staan, andere talenten hebben, anders kijken, een andere achtergrond hebben. Dat verruimt je blik en kijk op de wijk, maakt nieuwe mogelijkheden zichtbaar. Als je vrijwilligers, bewoners, ervaringsdeskundigen en initiatieven uitnodigt om aan te sluiten ontstaan nieuwe loten. Vraag daarom eens een andere buurtgenoot, niet iemand zoals jij.

Nieuwsgierig? Zin om mee te doen? Te ontdekken wat er nodig en mogelijk is? Wil je de buurt en buurtgenoten beter leren kennen? Bekijk de mogelijkheden en neem contact op.

Wilma de Buck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.