vliegtuig
 

Lezersinzending: Last van vliegtuigen? Dien een klacht in!

16 oktober 2017 14:29  Redactie  72 reacties

Vinden jullie ook dat er de laatste tijd erg veel vliegtuigen overvliegen, laag en met veel geluid?

In het weekend op zondag rond de klok van 8 in de ochtend, op zondag vaak ook rond 8 in de avond en doordeweeks begint het vaak rond 7 in de ochtend. Laatst vlogen er maar liefst zeven vliegtuigen binnen een half uur zo laag dat het vliegtuignummer eenvoudig was te lezen.

Er zijn plannen om Schiphol verder uit te breiden. Met vooral intercontinentale vluchten. Dat betekent: nog meer zware en grotere vliegtuigen. Nog meer lawaai. Nog meer vervuiling.

Wisten je dat Stichting BAS (Bewoners aanspreekpunt Schiphol) je in staat stelt om (geluids) overlast aan te geven? De klacht is eenvoudig aan te melden. Alle klachten worden verzameld en geautomatiseerd teruggelegd bij Schiphol.

In Leidsche Rijn weten nog vrij weinig bewoners van deze mogelijkheid; in het afgelopen kwartaal zijn er slechts 95 meldingen geweest. In Woerden enkele honderden. In Uithoorn enkele duizenden.

Wat zegt dit? Iedere keer dat bewoners klagen, kijkt Schiphol bij onderhoud aan de banen, verlichting en weersomstandigheden wat de beste manier is om over te vliegen. Dan wordt de route gekozen die het meest veilig is en waar weinig overlast is voor bewoners. En juist dat laatste komt voort uit de rapportages. Die weer aangeven dat wij in Leidsche Rijn geen last hebben. Omdat er haast geen meldingen zijn vanuit onze wijk. Resultaat: steeds meer vluchten gaan over Leidsche Rijn.

Let er eens op: Hoe vaak hoor of zie je vliegtuigen en denk je “hè die vliegt laag”, of “alweer een”? Als ik je vertel dat dat een paar jaar geleden nog niet zo was, dan is dat omdat Schiphol toen ook uit andere routes koos, waar bewoners inmiddels hebben aangegeven dat ze echt overlast ervaren met geluid. Bijvoorbeeld als de kinderen net naar bed gaan, en als jij of je kinderen met het raam open willen slapen. Doordat het inzicht er niet is van onze mooie wijk, kiest Schiphol er nu voor om ook over Leidsche Rijn te vliegen.

Vind je het allemaal geen probleem? Gelukkig. Heb je daarentegen zoiets van “ik woon niet in Aalsmeer, Amstelveen of Uithoorn” en wil niet steeds die vliegtuigen horen of nog meer gaan horen, ga dan naar de website bezoekbas.nl en geef daar in een paar kliks je overlast aan!Advertenties:


72 reacties

 1. Marina Lauer

  Ik ga er eens op letten, maar hoor nu zelden een vliegtuig.. en ik woon in Leidsche Rijn

 2. Roos Bogaard

  Nergens last van. Wat kan je eraan doen moeten toch ergens vliegen ✈ dien ook geen aanklacht in.

 3. Willem Uytdewilligen

  Moeten jullie niet werken als alleen maar zoeken waar je over kan klagen.ga wat nuttigs doen .beroepsklagers .🤮🤮🤮🤮

 4. Willy Verhoeven

  Zijn dat wel vliegtuigen van Schiphol er komen ook traumahelikopters en politie en militaire helikopters over maar waar hebben we het eigenlijk over dat we 2 minuten lawaai horen kom op zeg wat een gezeik

 5. Johan Jongejan

  Eens dat het laatste jaar met regelmaat opvallend meer laagvliegende verkeersvliegtuigen over Veldhuizen overkomen in vergelijking met de eerste 10 jaar dat ik er woon (sinds 2005). Meer vliegtuigen en ook op lagere hoogte. Het artikel geeft wel een mogelijke verklaring van waarom toen niet en nu wel.

 6. Saadje Mous

  Hoor wel vaak helikopters maar niet dat ik daar last van heb. Ze doen ook maar hun werk.

 7. Ellen Bleijenberg

  Daar gaan we weer. Ik woon al 10 jaar in Vleuterweide en in die 10 jaar vliegt er ongeveer 1x per maand een vliegtuig erg laag over. En ja dat hoort er gewoon bij, we wonen in de randstad met een groot vliegveld om de hoek en dat heeft nu eenmaal voor- en nadelen.

 8. Frans de Rooij

  Mensen in het artikel hebben wel gelijk. ś Ochtends en ’s Avonds zijn het vaak de charters die laag over komen. Ligt aan de winsrichting. En inderdaad is de minimale hoogte nu op 110 meter, maar zie je regelmatig dat ze zelfs op 800 meter vliegen. Terwijl het vliegveld toch een stuk verder ligt. Is goed voor de passagiers, anders krijgen ze last van de oortjes. Maar in het buitenland (zoals JF Kennedy) is de dalingshoek veel groter dan hier. Maar daar delen ze dus nog snoepjes uit.

 9. Wat een gezeur zeg. En zeker wel met het vliegtuig op vakantie. Je woont hier in de Randstad daar horen dit soort dingen bij.

 10. Heino Gerlich

  Hou eens op met zeiken over van alles en nog wat. Of het nou de bus die te hard rijd of de winkels die te lang open zijn zoek een hobby of ga verhuizen maar hou op.

 11. Ja, heerlijk zeuren. Samen met Groen Links Schiphol sluiten en 60.000 mensen naar huis sturen. En wat is nu eigenlijk her probleem? Ik zie en hoor de vliegtuigen overkomen en dan denk, wat geweldig toch.

 12. Daphne Neufeglise

  Lang voordat deze wijk gebouwd werd en ik hier ging wonen vlogen die vliegtuigen hier al. Prachtig joh, naar Schiphol waar DUIZENDEN mensen werken. Vele van hen wonen in Leidsche Rijn. Gaan we nu serieus zeuren? En daar weer mensen mee belasten die onnodig belastinggeld gaan verbrassen tijdens die onderzoeken? Ik word echt zo moe van dat gezeur!

 13. Truus En Gerard de Rooij

  Ga wonen op de hei, wat kunnen mensen toch zeuren dan over dit dan weer dat ,jullie gaan toch ook graag met zo,n vliegtuig mee als je op vakantie wil naar buitenland ,prachtig als er zo,n grote jongen over komt ons hoor je niet .

 14. Juul Kroon

  Hopelijk komt er eens een einde aan dat stelletje azijnzeikers die niks anders te doen hebben.

 15. Ad Verdonk Jr.

  De Meern tussen de A2 en A12. Hoor het geruis van de snelwegen, afhankelijk hoe de wind staat en af en toe een vliegtuig. Geen last van hoor.
  Zit er zelf ook graag in!

 16. Ben van Daalen

  Ik loop iedere dag met de honden buiten, ook s,ochtends.
  Op Zondag rond 10.00 uur komen de vliegtuigen over Terwijde.
  Ik hoor ook iedere ochtend het geraas van het autoverkeer op de A2 en de treinen.
  Diegene die zich aan al deze geluiden storen is maar 1 advies voor, VERHUIS!
  Pak zelf ook nooit meer de auto, trein of vliegtuig en zelfs niet de ” snelle ” fiets, ook die zoemt!!
  Wat een droeftoeters………

 17. Linda Vlug

  Nu denkt iedereen prima, maar straks niet meer. En Schiphol denkt: niemand klaagt dus we doen er nog meer laten overvliegen. Voorkomen is beter dan genezen. Als ik vliegtuigen wil zien moet ik ze op kunnen zoeken daarom woon ik hier en niet naast Schiphol. Weg met dat vliegen over Terwijde. Ik heb hier namelijk niet voor gekozen.

 18. Wij wonen nu ruim 10 jaar hier in Vleuterweide en het aantal (laagvliegende) vliegtuigen is de laatste jaren inderdaad enorm toegenomen. Als straks vliegroutes definitief worden gewijzigd, is het te laat en neemt de overlast toe. En dan moet je de ‘zeikerds’ eens horen die nu aan bashing doen…

  • Ad Verdonk Jr.

   Utrecht niet in de buurt van Schiphol? Moet je eens vanuit een vliegtuig kijken als die gaat opstijgen van of dalen naar Schiphol. Dan zie je hoe dichtbij Utrecht ligt. Oh nee jij vliegt nooit!

  • Kirsten Engelsma-Burghout

   Aanvliegroutes en vertrekroutes horen ook bij vliegveld en zijn gigantisch … druk. Ik verbaas me over mijn app hoe blauw t daar is (van de vliegtuigjes)

 19. Leonita Gerssen-van Der Pol

  Dan mogen er vast ook na 8 geen auto’s en scooters door de straat rijden, of oudere kinderen tot half negen buiten spelen…als de kindjes daar al wakker van worden….. !!!

  serieus !!

  (Bijvoorbeeld als de kinderen net naar bed gaan, en als jij of je kinderen met het raam open willen slapen)

 20. Herken de situatie wel ja. Meer vliegverkeer dan de afgelopen jaren, zal ook te maken hebben met de wind, maar die zal wel weinig zijn veranderd door de jaren heen. Vind overigens dat de schrijver een mogelijkheid geeft om een klacht in te dienen. Hoef je niet op in te gaan als je geen last hebt.

 21. Herman de Kruijf

  Jullie zijn zeker de 2 de Wereldoorlog vergeten toen kwamen ze met honderden tegelijk over, en zonder geluid demper,en nu mauwen over een vliegtuig.ze moeten er elke minuut een over laten komen ,,,pracht gezicht

 22. George Bertsos

  Wat is het toch sneu om te zien hoeveel mensen, zo makkelijk een ander als azijnzeiker bestempelen. En dit terwijl er toch een serieus probleem blijkt te zijn met de CO2 uitstoot, die wij allen ervaren en waarvan toch met zekerheid is bewezen dat dit slecht voor onze gezondheid is.

  In plaats van zo snel een afzeik tekstje te plaatsen, zou het verdiepen in de materie een beter inzicht kunnen geven. Van zo’n stukje bewustwording is veel te leren. Triple win!! 😁

 23. Dennis Meulendijks

  Een tijd geleden was het veel erger toen schiphol aan de Kaagbaan aan het werken was. Toen kwam het door omleidingen van t vliegverkeer

 24. Peter Laanstra

  Duidelijker meer vliegtuigen. Met dat app Flightradar24 zag je duidelijk dat ze een boog maakten om te landen. Valt op dat het bij een bepaalde windrichting is.

 25. Geen last van vliegtuigen, wel van de A2 die, ondanks een dikke geluidswal, al om vijf uur luidruchtig wordt. Kunnen we daar geen 10 baans fietspad van maken?


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website