Janette-Cabezas

Bewoner in beeld: Janette van de Spaanstalige ouder en kind groep in Vleuterweide

Begin dit jaar startte Janette Cabezas een ouder en kind groep in Vleuterweide, speciaal voor kinderen en hun Spaanstalige ouders. De van oorsprong Chileense wil hiermee de Spaanse taal bij de kinderen stimuleren en hun Spaanstalige ouders helpen bij hun integratie in Nederland.

Twee jaar geleden ontstond het idee. Janette: “Ik hoorde regelmatig mensen uit verschillende landen op straat Spaans spreken. Uit gesprekken met hen bleek dat dezelfde vragen ons bezighielden: Hoe zorgen wij ervoor dat we ons meer thuis voelen in Nederland en hoe stimuleren we het Spaans bij onze kinderen zodat het niet verloren gaat?”

Janette  -zelf moeder van twee dochters en getrouwd met een Nederlandse man- ging op onderzoek uit. Ze sprak een logopedist, psycholoog en diverse leerkrachten en maakte een plan. In januari was de eerste bijeenkomst in een door Welzaam beschikbaar gestelde ruimte. Inmiddels bestaat de groep uit zes vrouwen, afkomstig uit Chili, Guatemala, Mexico, Peru, Spanje, Venezuela en hun kinderen. Ze zingen Spaanse liedjes, lezen, dansen en knutselen.

De kinderen voelen zich thuis. Janette: “Je ziet dat ze trots zijn dat ze twee talen kennen en dat ze het fijn vinden om met andere tweetalige kinderen samen te zijn”. Ook de vrouwen zijn enthousiast. Janette: “Naast de taal hebben we ook de cultuur gemeenschappelijk. Zo vieren we alles en houden we van muziek, direct contact met mensen en samen eten.”

Janette gelooft dat de vrouwen de samenleving veel te bieden hebben: ”Ik zie dit initiatief als een opstapje, een eerste stap in het proces van integratie.” Om de vrouwen te activeren deelt ze regelmatig nieuwsbrieven met de groep met informatie over onder andere vrijwilligerswerk, werk zoeken, kinderactiviteiten in de omgeving en tips van specialisten over taalontwikkeling en Nederlandse taalcursussen in de buurt. En met succes. Janette: “Er zijn een paar moeders die bijna geen Nederlands spreken en nu een cursus Nederlands willen volgen door een berichtje in de nieuwsbrief!”

De groep komt maandelijks samen in buurtcentrum de Weide Wereld in Vleuterweide. Deelname is gratis. Komt u uit een Spaanstalig land en heeft u interesse? Stuur dan een mail naar hispanohablantes17@gmail.com.

11 gedachten over “Bewoner in beeld: Janette van de Spaanstalige ouder en kind groep in Vleuterweide”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.