Willibrordkerk in vleuten

Willibrordlezing in de Willibrordkerk op 7 november

Sinds 2012 organiseren de parochie Licht van Christus en de PKN wijkgemeente Torenpleinkerk de Willibrordlezing. De heilige Willibrord bracht in de eerste helft van de 8e eeuw het Evangelie naar onze streken. Hij herinnert rooms-katholieken en protestanten aan hun gezamenlijke oorsprong toen de kerk in ons land nog ongedeeld was. Het is daarom goed om hem samen te gedenken en vooral ons af te vragen wat zijn boodschap en zijn optreden voor ons kan betekenen in deze tijd en op de plaats waar wij wonen.
Afwisselend komen wij bij elkaar in de Willibrordkerk of Torenpleinkerk. Ieder jaar nodigen we een bekende spreker uit om een inleiding te verzorgen.

Waar en wanneer?
7 november 2017 Willibrordkerk Pastoor Ohllaan 36 3451 CC  Vleuten – Gratis toegang
19.30u beginnen wij met vespers-avondgebed
Aanvang Inleiding: 20.00 uur door Stephan Paas. Er is een pauze met koffie/thee. Na afloop ontmoeting.

Poster-Willibrordlezing

Stefan Paas
Dit jaar verzorgt Stefan Paas de 6e Willibrordlezing. Stefan Paas (1969) theoloog en publicist studeerde theologie in Apeldoorn en Utrecht. Hij promoveerde op een oudtestamentisch onderwerp, en werkte o.a. als leraar godsdienst. Sinds enkele jaren is hij hoogleraar missiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen. Hij schreef onder andere: Jezus als Heer in een plat land (2001), Vrede stichten: Politieke meditaties (2007), God bewijzen (2013, samen met Rik Peels), en Vreemdelingen en priesters : Christelijke missie in een postchristelijke samenleving” (2015) Dit laatste boek werd van vele kanten geprezen en is een bestseller. Stefan Paas is getrouwd met Dorret, en zij hebben samen drie kinderen.
De titel van zijn Willibrordlezing is: Van beschaven naar dienen Christelijke missionaire presentie toen en nu
We zijn erg blij dat Stefan Paas op onze uitnodiging is ingegaan om dit jaar de lezing te verzorgen. De avond eindigt met een gesprek naar aanleiding van de inleiding.
Eerdere inleiders waren: Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, Frank Bosman theoloog en publicist, Antoine Bodar (priester en publicist), barones Hilde Kieboom (San Egidiobeweging), Stefan Sanders (o.a. maandelijks in Trouw).

Uit een interview met professor Paas Dagblad Trouw november 2015 : in Amsterdam gaat misschien drie procent van de bevolking geregeld naar een kerk, van wie de helft bestaat uit importchristenen uit Afrika en een groot deel van de andere helft uit importchristenen uit de Bijbelgordel. In Amsterdam is het niet ‘normaal’ om christen te zijn. Integendeel, Amsterdam is een seculier Staphorst. De buren met wie wij kennis maakten na onze verhuizing, waren verrast: ‘Zijn jullie religieus? Je bedoelt echt van dat strenge en zo? Gut, wat interessant!’ Alsof je een oud ambacht beoefende: hoefsmid, mandenmaker, letterzetter (…….)

Missionair bevlogen mensen, althans in mijn ervaring, denken vaak als ondernemers. Zij geloven dat er wel degelijk behoefte is aan God en Jezus, maar dat de kerk door haar geslotenheid niet kan voldoen aan die behoefte. De kerk zou het beter kunnen doen, en meer mensen zouden geloven, als de kerk maar durfde vernieuwen. Te vaak leunt de kerk angstig of arrogant achterover: laat de mensen maar naar ons komen, als ze zich maar aanpassen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven