Theatermaker-en-regisseur-Paul-Feld-van-de-Sint-Maarten-Parade

Bewoner in beeld: Theatermaker en regisseur Paul Feld van de Sint Maarten Parade

Sint Maarten verbindt oude en nieuwe stad met elkaar

Theatermaker en regisseur Paul Feld woont al meer dan 10 jaar in Leidsche Rijn. Hij is de artistiek leider van de Sint Maarten Parade, de bekende lichtjesoptocht door de binnenstad van Utrecht. Voor het eerst is er aan de vooravond van de Parade een evenement in Leidsche Rijn: het Vuur van Sint Maarten.

Hoe zit dat Paul?
Paul Feld: Al zeven jaar wordt in de oude binnenstad van Utrecht de Sint Maarten Parade georganiseerd, een viering rondom de beschermheilige van de stad. Maar Utrecht is meer dan enkel de oude binnenstad! De wortels van Utrecht liggen in de Romeinse tijd, kijk bijvoorbeeld naar Castellum Hoge Woerd). Deze geschiedenis is overal zichtbaar en voelbaar aanwezig in de hele stad, zowel oud als nieuw. Met Sint Maarten als icoon willen we die verbinding tussen de oude en nieuwe stad zichtbaar maken.

Voor het Vuur van Sint Maarten wordt het terrein van RAUM op het Berlijnplein omgebouwd tot een Romeins kampement met groot vuur, eten, wijn, lampionnen, workshops, verhalenvertellers, vuurspuwers, jongleurs, theatermakers, zangers, muzikanten en muziekgroepen. Veel van de optredende artiesten doen ook mee aan de Parade de volgende avond. Rond Het Vuur komen alle nieuw gemaakte lichtsculpturen uit de hele stad samen op het Berlijnplein. Daarbij zijn ook de prachtige lichtobjecten die vanaf begin september gemaakt zijn door zo’n 300 leerlingen van het Leidsche Rijn College en zo’n 40 van het Amadeus. Ook het Sint Maarten Paard is voor het eerst weer in het openbaar te zien, nadat het via crowdfunding geheel is gerenoveerd.

Theatermaker en regisseur Paul Feld van de Sint Maarten Parade2
Foto: Moniek Janssen

Wat zijn je plannen voor de toekomst in LR?
Met het Vuur van Sint Maarten halen we voor het eerst het grote verbindende, overkoepelende stadsverhaal naar Leidsche Rijn Centrum. Dit is niet voor niks het tweede stadshart van Utrecht! Dat moet gaan kloppen met al het vuur dat de stad in zich heeft! We willen dat het Vuur van Sint Maarten net zo’n inspirerende traditie wordt als de Sint Maarten Parade in zeven jaar tijd.

Vrijdag 3 nov: Het Vuur van Sint Maarten van 18.00 – 21.00 uur, Berlijnplein, toegang gratis

Zaterdag 4 nov: De Sint Maarten Parade, vertrek vanaf het Domplein, verzamelen om 17.30 uur. Alle info op sintmaartenparade.nl

Het Vuur van Sint Maarten is een project van Sharing Arts Society en RAUM.

Geschreven door: Moniek Janssen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.