statushouders-vluchtelingen-met-een-verblijfsvergunning

Ontmoet statushouders in Vleuten-De Meern

Ook in Vleuten-De Meern zijn de laatste maanden statushouders -vluchtelingen met een verblijfsvergunning- komen wonen. Zij moeten hun weg in de wijk vinden en willen graag nieuwe contacten leggen. Bewoners zijn vaak nieuwsgierig naar de nieuwe mensen die in hun straat zijn komen wonen, maar vinden het een grote stap om aan te bellen. Deze groepen kunnen elkaar nu ontmoeten tijdens Nieuwe Buren, iedere twee weken op woensdag in speeltuin de Balije.

Nieuwe Buren wordt georganiseerd door het Buurtteam Jeugd & Gezin en  Welzaam. Er is ook contact met een activiteitengroep van de diaconie van drie Protestantse kerken in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn. Ook het Taalcafe in Terwijde en andere organisaties zijn betrokken. Sociaal makelaar Janneke van der Meulen van Welzaam: ´soms hoor ik mensen zeggen dat hun nieuwe buren, statushouders, niet eens hebben aangebeld om zich voor te stellen. Ik vertel dan dat het voor hen waarschijnlijk heel spannend is en dat ze nog bezig zijn om hun weg te vinden in Nederland. Als ik dan vraag waarom ze zelf niet aanbellen bij hun nieuwe buren, geven ze aan dat ze het spannend vinden om bij mensen thuis te komen of dat ze vinden dat de eerste stap bij de ander hoort te liggen. Tijdens Nieuwe Buren kunnen statushouders en andere bewoners van de wijk elkaar ontmoeten in Buurtspeeltuin Balije, een warme huiskamer op neutrale grond.’

Tijdens Nieuwe Buren kunnen de kinderen samen spelen en ouders of buurtbewoners elkaar leren kennen. Statushouders kunnen hier hun vragen stellen over de wijk en andere dingen waar ze tegenaan lopen. Dat kan bij buurtbewoners, maar er is ook altijd een professional aanwezig in de speeltuin. Afhankelijk van welke vragen er spelen sluit er een andere organisatie aan.  Iedere twee weken is er een specifiek thema, zoals taalvragen of samen eten. 8 november staat in het teken van de Week van de Dialoog ‘Samen Thuis’.

Iedereen die graag kennis wil maken met de nieuwe statushouders in de wijk, of die graag wil helpen om statushouders wegwijs te maken of vragen heeft hoe hiermee om te gaan, is van harte welkom! Nieuwe Buren is iedere woensdag van 15:00-17:00 in buurtspeeltuin de Balije, Augustusweg 30 in Veldhuizen (De Meern). Kent u nieuwe statushouders? Nodig hen dan uit om samen met u naar Nieuwe Buren te komen in de speeltuin.

25 gedachten over “Ontmoet statushouders in Vleuten-De Meern”

  1. Bedankt voor alle hartelijke en open reacties!
   Bij deze een terugkoppeling.

   Het was 8 november erg gezellig. Buurman Klaas bleek Frans te spreken en van tuinieren te houden net als een van de statushouders. Ze gaan nu samen een keer naar de Kasteeltuin. Verder heerlijk thee gedronken en gepraat terwijl de kinderen samen aan het spelen waren. Heel fijn om te zien dat een aantal kinderen ook echt even konden spelen en niet constant hoefden te tolken. Een aantal ouders beheersen de Nederlandse taal al veel beter en durven ook kleine gesprekjes te voeren. Met Google afbeeldingen worden ook lastige woorden uitgezocht. Heel bijzonder om tussen een warme groep mensen te zitten die elkaar willen begrijpen en daarin samen puzzelen hoe dat te doen. Communiceren met elkaar is zoveel meer dan taal alleen.

   22 november hebben we een circusmiddag in Buurtspeeltuin de Balije. Een middagje taalloze pret! Iedereen is welkom tussen 15:00 en 17:00 (augustusweg 30 in De Meern).

   We merken dat van de 8 gezinnen waar we nu contact me hebben er 4 ook wel eens iets in het weekend zouden willen doen. Door de weeks is iedereen best druk. Daar gaan we het 22 november ook over hebben, daarna komt er een oproep voor 2018. Dus wil je graag een keer mee doen in het nieuwe jaar en heb je een leuk idee? Suggesties zijn welkom!

   Zo wilde bijvoorbeeld een bewoner al een keer gezellig samen zingen, hij wilde wel gitaar spelen. Een andere buurvrouw leek het leuk om met meerdere mensen een keer te koken en recepten uit te wisselen.

   Ik zal zorgen dat er in januari weer in berichtje in de krant komt. Je kan het ook volgen via mijn Facebook account ‘Janneke Welzaam’. Iedereen die nu geweest is en contact wil blijven houden zit in de appgroep Nieuwe buren. Wil je ook in de appgroep? Dan mag je mij een appje sturen met je naam en dat je ook graag mee wilt doen. 0623632217

 1. Wat een goed initiatief!! Ik werk op de woensdag en kan dus niet komen maar als jullie hulp nodig hebben help ik graag mee. Ook in het wegwijs maken van de statushouders…. laat maar weten.

 2. Mooi initiatief. Wil graag ook kennismaken!!
  Is het met name gericht op kids of ook volwassenen? Is het niet mogelijk rekening te houden met werkenden die over het algemeen pas na 17u beschikbaar zijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.