Jong kapitaal in de wijk!

Een wist u datje?
Wist u dat… het aantal jongeren van 12-23 jaar in Vleuten- De Meern de komende vijf jaar flink groeit? Er komen er zo‘n 1400 bij en dat betekent dat er in 2022 waarschijnlijk 8067 jongeren in de wijk wonen (prognose Gemeente Utrecht). Dat zijn veel jongeren, die een belangrijk deel zijn van de wijk. Als we er zoveel hebben, waar zijn ze dan en waarom zijn ze soms zo moeilijk te bereiken?

Pubers thuis…..
Er zitten er in ieder geval twee thuis bij mij op de bank…….. vaak achter een scherm.
Ik ben ouder van twee puberheren van 15 en 17 en zij maken dus ook deel uit van deze populatie. Ik groei mee met hun ouder worden en ontwikkeling. En ondanks dat ik ze best wel eens achter het behang wil plakken zijn ze toch ook zo leuk. Ze zijn van het digitale… bezoeken geen bibliotheek meer, maar bestellen digitaal uit de catalogus. Kijken Netflix en shoppen online. Oh ja, ze gaan naar school, sporten en hebben bijbaantjes. Gaat best goed dus… maar voelen zij zich nou echt onderdeel van de wijk? Zij zijn daar volgens mij niet zo mee bezig….. en moeten zij nou al nadenken hierover? Ik denk dat ze op een manier getriggerd kunnen worden om vanuit hun eigen talent hier mee bezig te zijn.

Pubers en talent inzetten…..
Kinderen en jeugd zijn de toekomstige wijkbewoners. Laten we proberen hun talenten vroeg in te zetten zodat ze zich nog meer verbonden voelen met de wijk, andere mensen en de samenleving. Investeren in deze jonge mensen zorgt voor binding met de wijk en de sociale contacten worden verduurzaamd. Organisaties als sportclubs, cultuurverenigingen, middelbare scholen, zorg- en welzijnspartijen zouden samen met jongeren na kunnen denken over hun talenten en hoe ze een bijdrage zouden kunnen leveren aan bepaalde wijkactiviteiten. En in ruil daarvoor krijgen zij dan iets terug van de wijk, dat voor hen belangrijk is.

Jong kapitaal in de wijk.….
Jeugd en jongeren zijn energiek, staan midden in de moderne digitale tijd en zijn ondernemend, mits ze op de juiste manier geprikkeld kunnen worden. Ik zeg altijd… ‘jong kapitaal in de wijk’. Het maakt je als ouder zo rijk om twee van die lange jonge mannen te begeleiden naar volwassenheid, maar we zouden deze jonge talenten ook in de samenleving een podium moeten geven!

Reacties.….
Wil je meedenken over het bovenstaande, heb je goede ideeën of ben je zelf een jongere die dit leest en wil reageren? Mail dan naar: info@welzaamutrecht.nl

Sandra Willemsen, sociaal makelaar

4 gedachten over “Jong kapitaal in de wijk!”

  1. En dat jonge kapitaal wordt opgezadeld met torenhoge studieschulden. Die hoeven dus niet na te denken over wonen in deze Leidsche Rijn: dat kunnen ze straks niet betalen… 🤢

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.