Villa-met-fontein---foto-Leonard-van-Munster
 Foto: Leonard van Munster

Villa met fontein

21 november 2017 10:46  Redactie  Reageer

Over de Zwolse kunstenaar Leonard van Munster (1972) is veel te schrijven. Heel veel zelfs. Zeker spraakmakend zijn de objecten die hij bij voorkeur tentoonstelt in de publieke ruimte.

Dat dit niet altijd wordt gewaardeerd blijkt wel uit het feit dat hij eerder dit jaar het letterlijk aan de stok kreeg met enkele vandalen die het bewoonde kunstwerk Under Heaven 03 onder vuur namen met stenen. De ramen werden ingegooid en het watervalletje raakte zodanig beschadigd dat het niet meer werkte.

Haast legendarisch is het bewegende standbeeld dat van Munster in 2012 al maakte, maar dat pas deze zomer tentoongesteld is geweest in het Haarlemse “De Hallen”. Het kunstwerk is zijn evenbeeld dat zonder gene dansbewegingen maakt omdat, volgens van Munster, “ … dansmoves van blanke mensen soul en souplesse missen. We bewegen soms wat stijfjes.”

Ook zeer tot de verbeelding sprak de boom waarin hij in een boomhut gasten ontving. Het kunstwerk was gebouwd op het dak van het toenmalig Stedelijk Museum in het Post-CS gebouw in Amsterdam.

Onder de rondweg A10 verwezenlijkte Leonard een heuse oase met palmbomen, bloemen een waterval en altijd zon.

De objecten worden slechts tijdelijk tentoongesteld. Na expositie wordt het gesloopt en bij het grof vuil gezet. “Wat rest is de herinnering en een foto” laat van Munster weten. Of de grote rotspartij met fontein én mini-villa tijdens RAUM op het Berlijnplein een blijvertje zal zijn is nog niet bekend gemaakt.

Foto’s: Leonard van Munster
Tekst: Hans Peter van Rietschoten

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website