Haasje-Over-Pad

Haasje Over Pad op zondag 10 december feestelijk geopend tijdens Midwinterdagfestival

25 hazenbeelden komen er langs de één kilometer lange route van het Haasje Over Pad in Utrecht Leidsche Rijn. Hazen met liggende oren waar kunnen kinderen van basisscholen gezellig mee haasje-over kunnen spelen. En hazen met gespitste oren, want… daar valt wat te beleven! De route brengt gezinnen naar het culturele hart van Leidsche Rijn: het Berlijnplein. Daar wordt het Haasje Over Pad zondag 10 december 2017 feestelijk geopend.

Kunstenaar Koen Fraijman (24) is de bedenker van het Haasje Over Pad die behalve voor meer verbinding en levendigheid hiermee tevens een ode wil brengen aan het verdwijnen van het groen en wilde dieren, zoals hazen, door de bouw van Leidsche Rijn Centrum.

Haasje-Over-Pad

‘Het Berlijnplein moet de culturele startmotor van deze wijk vol gezinnen worden. Daarom is het goed om er al van jongs af aan al mee te beginnen. Het Haasje Over Pad zal voor veel meer levendigheid op in dit gebied zorgen’, vertelt Fraijman. ‘Het spelelement roept altijd positieve associaties op. Nu kinderen met deze hazenbeelden echt haasje-over kunnen spelen, zullen zij voor de lol het pad op en af gaan. Ik hoop dat deze hazen de gezinnen van Utrecht Leidsche Rijn activeren en de kinderen letterlijk in beweging brengt en zorgt voor een sterke (ver)binding tussen de bewoners en de culturele instellingen in deze wijk.’

Basisschoolleerlingen helpen mee
Voor het maken van de hazen riep Fraijman de hulp in van juf Taniya en de kinderen van groep 5 en 6 van KBS Onder de Bogen. Zij mochten laten zien hoe hoog en ver zij konden springen. Deze tests bepaalden de hoogte van de hazen met de liggende oren, zodat deze hazen de ideale hoogte hebben voor de kinderen om haasje-over te spelen.

De route begint bij De Vrijstaat en loopt dan langs basisschool KBS Onder de Bogen in Leidsche Rijn. Daar staat een speciale haas die door William Yang is ingekleurd, omdat hij de kleurwedstrijd heeft gewonnen. ‘Hij gebruikte de kleuren van de regenboog en gaf hier een speelse twist aan. in plaats van binnen de lijntjes te kleuren gebruikte William een ‘pixel-achtig’ patroon, wat perfect aansluit bij de vormtaal van de haas’, vertelt Fraijman.

‘Voor de andere betonnen hazen hebben we verschillende kleuren aan het beton toegevoegd. Er komen dus hazen in allerlei vrolijke kleuren langs de route, zodat het leuk, speels en verrassend blijft.’

William Yang winnaar kleurwedstrijd

Het maakproces
Het maken van elke haas gebeurde aan de hand van een door Fraijman zelf ontwikkelde techniek. ‘Eerst wordt de miniatuurhaas van klei ingescand zodat op de computer een 3d-model ontstaat. Daar snijd ik de haas vervolgens mee in plakken, zodat er een mooie gelaagdheid ontstaat. Deze plakken worden vervolgens met een lasersnijder één voor één uitgesneden uit hout, waarna ik ze opstapel en vastschroef in een kist’, vertelt Fraijman.

‘Dan pas is de mal klaar, waarna ik het kan volgieten met beton. Dit moet een dag uitharden, waarna één voor één alle plakken van de mal worden verwijderd. Vervolgens takel ik de haas naar een plek om te drogen. Daarna begint het schoonmaken en opnieuw in elkaar zetten van de mal voor het gieten van de volgende haas. Dit proces duurt per haas maar liefst 8 uur.’

10 december 2017
Het haasje-over-pad is in opdracht van RAUM gemaakt. Deze culturele instelling gebruikt de kracht van kunst & design om het publiek te betrekken bij de levende, groeiende stad. Tijdens midwinterdag op zondag 10 december zal het Haasje Over Pad samen met andere kunstwerken op het Berlijnplein onthuld en geopend worden. Voor de is een speurtocht waarmee zij chocoladehazen en 3d-geprintte miniatuurhaasjes mee kunnen winnen.

2 gedachten over “Haasje Over Pad op zondag 10 december feestelijk geopend tijdens Midwinterdagfestival”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].