Ruth van Leeuwen

Bewoonster in beeld: Ruth van Leeuwen

Zonder oordeel omzien naar haar medemens. Voor Ruth van Leeuwen (76) is dat heel vanzelfsprekend. Als tienjarig meisje bracht ze in haar geboorteland Brazilië samen met zusters eten bij arme mensen. “Wat ik vroeger deed doe ik nogsteeds, maar dan op een andere manier.”

Ruth groeide op in een katholiek gezin. “Als kind dacht ik ‘iedereen is evenveel waard. God zegt niet ‘jij hoort er niet bij.’” Ze leerde te helpen waar ze kon. “Zeg nooit nee als je ook ja kunt zeggen, zei mijn moeder altijd.”

Tijdens haar werk als maatschappelijk werker in Brazilië, leerde ze haar man kennen, een Nederlandse priester. Ze werden verliefd en trouwden. Dat mocht, op voorwaarde dat hij geen taken meer als priester uitvoerde. Ze verhuisden noodgedwongen naar Nederland.

Ruth was hier een van de weinige buitenlanders. “Mensen waren niet geinteresseerd in wie ik was. Ik was niets en moest dankbaar zijn dat ik hier was. Dat is wat ik heb ervaren. Als je het aan den lijve ondervindt weet je pas echt wat discriminatie is.”

Toch ging ze niet bij de pakken neer zitten. Ze hielp in een schoolbibliotheek, bezocht ouderen, begeleidde jongeren en werkte met homoseksuele aidspatiënten. Ruth kijkt er vol dankbaarheid op terug: “Ik heb zulke bijzondere mensen ontmoet.”

Nadat haar man overleed, verhuisde ze in 2014 naar De Meern. Dichter bij haar kinderen en kleinkinderen. Gelijk kwam Ruth in actie, want: “Niemand komt het brengen. Je moet het zelf organiseren.“ Ze meldde zich aan voor gym, nodigde buren uit voor een kerstbijeenkomst en organiseerde onlangs een expositie in buurtcentrum De Pijler. Waar ze kan, maakt ze contact. Ruth: “Ik ontmoette laatste een 91-jarige vrouw bij de afvalbak. We spraken een half uur met elkaar. Ik zei tegen haar ‘ziet u die straat? Daar woon ik. Je kan altijd aanbellen.’”

Volgens Ruth hoef je niet gelijk mensen thuis uit te nodigen. “Het zit hem in de kleine dingen. Maak eens een praatje met de persoon naast je in de bus. Het kost je niets.”

Foto en tekst: Gerrie Koops

4 gedachten over “Bewoonster in beeld: Ruth van Leeuwen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven