blog-ingrid-De kunst van kerst

Blog: De kunst van kerst

Misschien heeft u mij gemist de laatste maanden. Of vond u het wel lekker rustig zonder blogs. Ik werd opgeslokt door andere zaken dan mijn schrijfambities. Met name een banenwissel, of eigenlijk 2, maakten dat ik me in mijn vrije tijd meer met solliciteren, opstarten, afronden en weer opstarten, bezig hield dan me lief was.

Dit alles maakt dat de decembermaand er ook maar een beetje bij gedaan wordt dit jaar. Sintkado’s werden voornamelijk online geshopt in plaats van dat ik heerlijk en vol voorpret rond liep in de stad (Sorry, winkeliers). De visite kreeg soep met afbakbroodjes. De kerstkaarten zijn de deur nog niet uit. En een week voor kerst heb ik nog niet helemaal scherp hoe we die dagen gaan invullen. Ik sta nog steeds een beetje in overleefstand en vertelde mijn mannen thuis dan ook dat de kerstboom er echt zou komen, maar wellicht wat later dan ze gewend waren. Ze konden wel alvast nadenken over of er de blinkend zilveren versiering in moest of de vilten rood-witte. Waarop het verwarrende antwoord kwam dat het eens een keer een mix moest worden van allebei. Nou dat zouden we dan nog wel even bekijken, want in mijn ogen combineert dat niet echt.

En zo begaf ik me op een vrijdag naar mijn werk met de mededeling dat ik mijn mannen zaterdagochtend wel weer zou zien. Het zou laat worden, vanwege mijn afscheidsetentje met collega’s. In mijn achterhoofd zat het plan om ergens dat weekend dan ook maar even die boom op te tuigen. Gesloopt en ietwat minder helder dan die ochtend kwam ik tegen middernacht thuis. Zoals voorspeld sliepen de mannen. Verdwaasd liep ik door naar de gang waar naast de kapstok de dozen met kerstspullen stonden. Dat deed me goed. Wat lief dat ze dat al voor mij van zolder hadden gehaald. Dan kon ik morgen aan de slag. Of zondag. Eerst nog maar eens de afscheidskaartjes van de collega’s lezen en wat drinken. Mijn hoofd zat toch nog te vol om te slapen. En terwijl ik voor een glas water naar de kraan liep viel het me ineens op. Ze hadden kerstversiering neergezet op tafel. Hé, ook een klein boompje in de keuken versierd. En wacht…in de woonkamer de boom opgetuigd! Ik keek om me heen en ze hadden het huis ondergedompeld in kerstsfeer. Engeltjes, kerstmutsen, kandelaars. Ik hoefde niets meer te doen. Zelfs het kersthartje hing al bij de voordeur.

Ik weet niet of het de wijn was, emoties van het afscheid of ontlading van de afgelopen weken maar ik werd overvallen door ontroering en tranen in mijn ogen. Dit was misschien wel het liefste wat iemand in tijden voor mij had gedaan. Een zoetsappige kerstfamiliefilm was er niets bij en ik zat een potje te huilen bij een kerstboom met rode versiersels en glimmend zilver. Een verrassend mooie combi.

En zo staat er nu een boom zonder de slingers die ik er normaal in hang. En met her en der niet helemaal mooi gevulde gaten. Bij het kerstgroepje er onder is het een gezellige chaos: de 3 koningen zijn er al en de rol van Jozef wordt dit jaar vervuld door een herder. Jozef zelf staat tussen de koningen. Een totaal andere opstelling dan die ik geleerd heb in mijn katholieke jeugd.

Maar ik laat alles zo. Ze hadden de dozen in de gang laten staan voor als ik nog iets wilde aanvullen. Dat doe ik niet. Waarom zou ik het liefste gebaar willen perfectioneren. Het is prima zo. Het maakt niet uit. Het wordt gewoon kerst. En qua invulling zien we het wel. Er is familie en er zijn vrienden, en er zal gegeten en gedronken en gerelaxt worden. Het zullen geen culinaire hoogstandjes worden van mijn kant. Ik heb toch al jaren de naam dat ik niet kan koken.  Dit jaar is dit voor mij de kunst van kerst. Zelf een stapje achteruit en minder hard rennen. En verwonderd toe kijken hoe alles zich invult. Een beetje als Maria. Want die heb ik met kerst altijd alleen maar relaxed naast een kribbe zien zitten. Kijkend naar een wonder.

Ingrid Koppelaar
(Wenst alle lezers fijne kerstdagen en een mooi 2018)

LEES HIER ALLE BLOGS VAN INGRID

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven