super-hoogbouw-in-leidsche-rijn

Een toren die zijn weerga niet zal kennen

Na eerder in 2010 het prestigieuze project voor de 262 meter hoge Belle van Zuylen toren in Leidsche Rijn te hebben getorpedeerd heeft de gemeente Utrecht onlangs (december 2017) groen licht gegeven om een zoektocht te starten naar partijen die het aandurven een nieuw Belle van Zuylen project op de schouders te nemen.

In dit nieuwe plan zal worden gewerkt aan een multifunctionele wolkenkrabber die ‘slechts’ 140 meter de lucht in zal steken.

Pi de Bruijn is een gelouterd (én inmiddels geridderd!) architect die al veel projecten op zijn naam heeft staan en zijn naam graag wil verbinden aan het ontwerp van het skyline bepalende gebouw nabij The Wall en het Sint Antonius ziekenhuis. Het gebouw zal nu dus slechts iets lager worden als het voormalige Holiday Inn Hotel, nu NH Hotel, aan het Jaarbeursplein met daarop gestapeld het Rijkswaterstaat gebouw (Westraven) dat een markante plek heeft langs rijksweg A12.

Er zal hopelijk lering getrokken zijn uit de merkwaardige trillingen in laatstgenoemde gebouw die in 2012 de gemoederen aardig beroerden. De ambtenaren die het gebouw bevolkten alsmede de facilitaire medewerkers en al dan niet hooggeplaatst bezoek werden verzocht het gebouw te verlaten en hun heil elders te zoeken. De trillingen hebben best nog even aangehouden, maar toen de oorzaak was achterhaald was het leed redelijk vlot weer geleden en konden de ‘bewoners’ van de toren weer hun werkplek innemen.

Belle van Zuylen zal kunnen neerkijken op een toren die zijn weerga niet zal kennen. Zij zal zien hoe er woningen op hoog niveau worden gebouwd en er in het goedkopere segment ook huurwoningen beschikbaar zullen komen. In het bouwplan moeten 800 tot 1.200 appartementen komen, waarvan minimaal twintig procent sociale huur en middel dure huur (tot 950 euro per maand). Verder zal er plek zijn voor winkels, horeca en vrijetijdsbesteding.

Destijds vond Utrecht de economische risico’s te groot om toen benaderde ontwikkelaar Burgfonds daar een 262 meter hoge diabolovormige toren neer te laten zetten. De half miljard euro kostende toren had de hoogste van het land moeten worden.

Nu is er dus op de tekentafel flink wat van de kolos afgesnoept en zijn de plannen concreter dan ooit.

Belle van Zuylen zal ruim boven de Domtoren uitsteken en het Groene Hart kunnen overzien. Ze zal als baken kunnen dienen: naar verwachting zal ze van ruim zestig kilometer afstand nog zichtbaar zijn.

Dit voorjaar wordt een procedure gestart om projectontwikkelaars warm te krijgen voor dit project. De duur van de bouw is destijds geschat op vijf jaar.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Lees ook:
Giga hoogbouw in Leidsche Rijn Centrum

26 gedachten over “Een toren die zijn weerga niet zal kennen”

  1. Is daar niks tegen te doen, dit is net zo erg als hoeren in ons mooie vleuten / de meern. We moeten die rommel niet in onze stad, Leidsche Rijn is al lelijk genoeg, met al die winkelcentrums op een hoopje

 1. In ons land, waar grond schaars is om te bouwen, is dit natuurlijk, met het oog op de woningschaarste, een goede oplossing.

  Ik geloof alleen meer in multifunctioneel ruimte gebruik en hoop ook dat dit wordt toegepast in het gebied. En dan is een toren van deze omvang op een plek waar dit technisch ook mogelijk moet zijn, erg welkom.

  Daarnaast geeft een bouwwerk van deze omvang ook een bepaalde allure (uitstraling) naar buiten toe, waarmee Utrecht kan laten zien dat ze als stad mee kunnen met metropolen als Rotterdam.

 2. 140 meter?? Komt nauwelijks boven het maaiveld uit. 😉 Wat wordt door die paar dorpse mensen toch overdreven gedaan over die hoogtes. Eindelijk eens een aantal torens van 100-140 meter die mijn wijk op de kaart zetten. En ja, ik verkoop mijn woning graag om er te wonen, en velen met mij!

  En als erna er plannen zijn voor hogere torens, kom maar door. Utrecht moet eens af van dat provinciale gezeur over die hoogte van de Domtoren. Ik als geboren Utrechter vind dat er buiten het historische centrum flink de hoogte in mag worden gegaan. Dit maakt de skyline van de stad voor de komende decennia net zoals kerktorens het deden in de middeleeuwen.

 3. Ik woon zelf in het dorpse Maarssen maar ben heel wat vooruitstrevender dan menig stadsbewoner heb ik het idee. Volgens mij wordt er nergens zoveel gezeurd over hoogbouw als in Utrecht. Utrecht is een snel groeiende stad maar heeft een beperkte bouwruimte dus zullen ze op sommige plekken wel de hoogte in moeten. Volgens mij is oa deze plek hier geschikt voor en ik heb werkelijk geen idee op wat voor wijze hier het zicht op de Dom wordt belemmerd laat staan horizonvervuiling. Dat gebeurt juist nu in het stationsgebied door al die blokkendozen van 90 meter waardoor vanuit het Westen de Dom soms al niet meer zichtbaar is.. Begrijp me goed, de Belle vond ik ook teveel van het goede en we hoeven ook geen 2e Rotterdam te worden maar hier en daar een paar uitschieters naar boven moet toch kunnen in een groeiende moderne stad. Dus Gemeente Utrecht, komop en durf de hoogte in te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].