statiegeld plastic afval
 

Utrecht groot voorstander van statiegeldregelingen

12 januari 2018 19:15  Redactie  Reageer

De doorn in het oog van veel bewoners van Leidsche Rijn is inmiddels een flinke doornstruik geworden die het waard is bestreden te worden.

De enorme vervuiling van onze wijken door zwerfvuil kan niemand ontgaan. Zodra een stap buiten de deur gezet wordt waaien blikjes, plastic flessen en ander verpakkingsmateriaal ons gezichtsveld binnen.

Dat er inmiddels een alliantie ter bestrijding van dit soort vuil is opgericht, een initiatief van Recycling Network Benelux, heeft een breed draagvlak. Dit samenwerkingsverband startte in november met circa twintig leden, half december was dit aantal al flink gegroeid. De alliantie is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die hun overheid aansporen om in 2018 statiegeldregelingen in te voeren of uit te breiden. Ook Utrecht heeft zich aangesloten en wil zeker een fikse vinger in de plastic pap hebben wanneer het daadwerkelijk tot het doorhakken van knopen komt. In maart zal er gedebatteerd worden op landelijk overheidsniveau om één en ander in gang te kunnen zetten.

De lobby voor inzameling van petflessen en blikjes werpt zeker al vruchten af. Inmiddels telt de ‘Statiegeldalliantie’ 101 leden, waaronder veel Nederlandse gemeenten.

Vanzelfsprekend zijn er enorme bedragen gemoeid met invoering van een statiegeldsysteem, naast het al jaren bestaande systeem.

Tom Zoete, woordvoerder van de alliantie laat weten: “In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen. Die wordt betaald uit materiaalopbrengst, statiegeld dat niet geclaimd is en een bijdrage van drankenproducenten. De investering is na circa drie jaar terug verdiend.”

Wanneer er daadwerkelijk statiegeld zal worden geheven op producten die nu nog zorgen voor enorme ergernis, zal het misschien de moeite lonen te gaan ‘plastic jutten’. De geregelde opruimacties van Gewenst Eigen Initiatief zouden op die manier een enorme impuls krijgen, hoewel er doorgaans animo genoeg is deel te nemen aan de acties, een initiatief dat gedragen wordt door Dineke Oudijk die daarvoor al eens werd beloond met ‘het gouden stokstaartje’.

Het zo bijeen gebrachte statiegeld zou wellicht ten goede kunnen komen aan een democratisch gekozen goed doel. Ook valt er aan te denken de opbrengst aan te wenden voor Leidsche Rijn gerelateerde zaken die anders ten laste van de Utrechtse belastingbetaler in het algemeen zouden komen.

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website