Jeremiebrug in Utrecht

Lezing over de Jeremiebrug in het Maximapark

Vrijdag 26 januari organiseert de Historische Vereniging i.s.m. de bibliotheek Utrecht een lezing over de geschiedenis van de Jeremiebrug en zijn omgeving’. Gastspreker deze avond is de heer Johan de Boer die een lezing zal verzorgen over de geschiedenis van de Jeremiebrug.

Jeremie in Utrecht is de titel van het boek dat voormalig hoofd Stedenbouw van de gemeente Utrecht, Kees Visser en Johan de Boer, voorzitter van de Vrienden van het Máximapark, over de ruim 100 jaar oude Jeremiebrug hebben samengesteld. De brug en de nabijgelegen spoorweghalte waren genoemd naar een Franse Hugenoot die in de 17de eeuw zijn land ontvluchtte. Het boek en de lezing gaan niet alleen over de geschiedenis van die brug maar ook over de omgeving waar dit monument bijna 100 jaar lag en de nieuwe plek waar de brug nu ligt: De Alendorperweg te Vleuten in het hart van het Máximapark. Honderd jaar lang overbrugde deze de Vaartse Rijn, en nu over Vikingrijn.

In de lezing zal Johan de Boer verder ingaan op de geschiedenis van de Zuidpoort en omgeving, de plek waar de Jeremiebrug vanaf 1912 tot april 2011 dienst heeft gedaan. Ook komt de geschiedenis van het spoor uitgebreid aan bod. De Jeremiebrug moest wijken vanwege de uitbreiding van de sporen aan de zuidkant van Utrecht CS en de bouw van station Utrecht Vaartsche Rijn. Hij maakte plaats voor nieuwe sporen en een Randstadspoorstation. Door toedoen van de Vrienden van het Máximapark is de brug, in afwachting van betere tijden, niet terecht gekomen op een opslagterrein maar herbouwd over de Vikingrijn in het Máximapark. Daar is de brug vakkundig herbouwd en fungeert als een soort toegangspoort van De Binnenhof, het centrale deel van het park.

De lezing wordt gehouden in bibliotheek Vleuterweide (Burchtpoort 16 in Vleuten). De lezing begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur. Entree: €5,- Leden: €2,50. S.v.p. aanmelden via [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].