kinderraad

Oudere kinderen willen ook spelen

Aan de Vedergraslaan in Vleuterweide komt een bijzondere speelplaats . Eentje waarover de Kinderraad Vleuterweide een advies heeft uitgebracht. Zij hebben veel invloed gehad op welke speeltoestellen er komen. De kinderen kunnen hier klauteren en worden fysiek uitgedaagd. “In de wijk zijn al wipkippen en glijbaantjes genoeg.”, vindt De Kinderraad Vleuterweide.

In september bood de Kinderraad al een petitie aan, aan wethouder Geldof. Samen met Heleen Vetten van Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern kozen de kinderen van de ‘bovenbouw’ van de basisscholen wat zij wèl willen. Er komt een ‘wiebelbrug’ in plaats van een draaimolentje. Maar ze vinden het ook belangrijk dat de speeltuin voor de wat jongere kinderen interessant is. Dus komt er ook een duikelrek en een dubbele schommel. “Kinderen van zo veel mogelijk leeftijden moeten zich thuis voelen in deze speeltuin,’ zegt de Kinderraad.

Kinderraad
De basisscholen uit Vleuterweide zijn vertegenwoordigd in de Kinderraad. De kinderen in de raad zijn democratisch gekozen in de groepen zeven van RK-basisschool de Twaalfruiter, Obs Vleuterweide en Jenaplanschool Zonnewereld. Ook de verschillende BSO’s in de wijk worden door de Kinderraad vertegenwoordigd. Angélica Sluijter coördineert vanuit haar werk als coördinator van de Brede School, samen met Aster Blauuboer van Welzaam de Kinderraad. Angélica: “De stem van kinderen is heel belangrijk. Dit is een mooi voorbeeld van hoe er concreet iets gedaan wordt met hun ideeën en wensen.”

Vervelen
Er waren al signalen dat kinderen van 10 tot 14 jaar in de wijk zich vaak vervelen. De speelplekken die er in de wijk zijn vinden ze saai. Op zich zijn er best veel speelplekken en vooral voor de kleinere kinderen is er voldoende aanbod. Aan wipkippen, glijbaantjes en houten huisjes is er geen gebrek. Maar fijne, veilige en leuke speelplekken voor kinderen uit de ‘bovenbouw ‘zijn haast niet te vinden.
Ook zeggen de kinderen uit de Kinderraad dat ze als bovenbouwers in de openbare speelruimte vaak weggestuurd door ouders met kleine kinderen of weggepest door oudere (hang-) jongeren. De kinderen hebben het gevoel alsof ze er niet bij horen en ze nergens terecht kunnen. Dit terwijl de behoefte aan een ‘eigen’ plek steeds groter wordt.

Initiatievenfonds
De speelplaats voor oudere kinderen kan er komen mede door het Initiatievenfonds van de gemeente. Angélica Sluijter heeft hiervoor namens de Kinderraad een plan ingediend bij Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern.

5 gedachten over “Oudere kinderen willen ook spelen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.