Jesse-van-Rietschoten

Bewoner in beeld: Jesse van Rietschoten

Jesse van Rietschoten (25) is een geboren en getogen Utrechter en na wat omzwervingen een aantal jaren terug weer neergestreken op een steenworp afstand van zijn geboortehuis.

Zijn werklust en ijver hebben hem gebracht waar hij nu is en zijn honger naar kennis is nog steeds niet gestild. Hij pakte onlangs een HBO studie op die hem nu en zeker in de toekomst van dienst zal zijn. Zijn vooropleiding zet hij daarmee voort, dus een heel onlogische keuze was het dan ook niet. Soms valt het hem zwaar, studeren naast zijn werk. Hij vertelt in iets rustiger vaarwater te zijn gekomen toen hij besloot zich te richten op kinderopvang in het algemeen en Buiten Schoolse Opvang Buitengewoon (Sport BSO) in het bijzonder.

Buitengewoon heeft een eigen opvoedingsverantwoordelijkheid, uiteraard náást de verantwoordelijkheid als opvoeder van de ouders” is te lezen op de website van de organisatie die in 2013 haar deur opende en inmiddels op meerdere locaties in Vleuten De Meern en Leidsche Rijn is gevestigd.

Bij Buitengewoon is bewegen, in de vorm van spel en sport een doel op zich. Sport is heel belangrijk bij opgroeiende kinderen. De motorische stimulering van de jongeren werpt zijn vruchten af als ze ouder zijn. Ook wordt geleerd met regels en autoriteit om te gaan en te denken en handelen in het belang van het team. Uiteraard kent sport zeer verschillende vormen. Alleen ben je afhankelijk van je eigen vaardigheden en in een team leer je omgaan met elkaar, samenwerken en tactieken bedenken. Sport kan je voor elk kind aanpassen, zo kun je het voor iedereen leuk maken.

Sport is voor kinderen ook een moment waarbij ze even alle emoties en gebeurtenissen kunnen uiten of vergeten. Door het samenwerken in sport bouwen kinderen een band met elkaar op, zien ze elkaars kwaliteiten en complimenteren elkaar. Dit alles heeft een positief effect op de ontwikkeling van het kind.

Die filosofie spreekt van Rietschoten enorm aan en zijn korfbal achtergrond is bij het uitdragen ervan zeker een welkome bijkomstigheid.

Meermaals is hij onderweg om per bakfiets kinderen op te halen bij diverse scholen in Leidsche Rijn en Vleuten. Zijn altijd opgeruimde humeur draagt bij aan een gemoedelijke sfeer en de kinderen hebben zichtbaar plezier in hun Buiten Schoolse Opvang. Zeker als Jesse er is om ze te begeleiden in hun sport en spel. Binnen én buiten, want als het weer het toelaat worden naastgelegen (sport)accommodaties gebruikt waar het dan meer dan eens een waterfestijn is of er met sneeuw wordt gegooid. Natuurlijk pas nadat een enorme sneeuwman is opgetuigd met bezem en muts en voorzien is van ogen, oren, mond en een ferme neus. Oók dat is teamwork, hetgeen prima past binnen een van de principes van Buitengewoon. Leren functioneren binnen een groep!

Jesse heeft het in het jongerenwerk prima naar zijn zin en hoopt na het behalen van zijn HBO diploma dan ook de overstap te maken naar een instelling zoals bijvoorbeeld Jeugdzorg.
Zijn tijd bij de BSO is uiterst leerzaam en zal hij ongetwijfeld als een waardevol geschenk gedurende zijn verdere loopbaan met zich meenemen.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

10 gedachten over “Bewoner in beeld: Jesse van Rietschoten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.