aardgas

In 2050 heel Nederland aardgas vrij

Nederland moet in 2050 geheel voorzien zijn van duurzame energie. Dat staat in Het Klimaatakkoord van Parijs. In 2050 worden huizen en gebouwen niet meer verwarmd worden door aardgas, maar door een duurzaam alternatief. In Utrecht zijn 110.000 woningen aangesloten op aardgas. Om het doel in 2050 te behalen, zullen er jaarlijks 4000 huizen van het aardgas afgaan.

In het Klimaatakkoord van Parijs staan plannen tegen de opwarming van de aarde. Bij het stoken, douchen en koken worden fossiele brandstoffen zoals aardgas gebruikt. Aardgas raakt op, en er komt veel co2 vrij bij de verbranding. Daarom is dat doel gesteld voor Nederland.


Advertentie:

Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern
De gemeente Utrecht maakt plannen om de hele stad aardgasvrij te maken. Ze werkt hiervoor samen met netwerkbeheerder Stedin, woningbouwcorporaties Mitros, Bo-Ex, Portaal en de Utrechtse energiecoöperaties Energie U en Eneco. Momenteel gebruikt nog 75 procent van de huizen en gebouwen in Utrecht aardgas.

In Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern zijn er om de haverklap nieuwe huizenprojecten waarbij de huizen uitgerust zijn met een energieneutraal systeem. De huizen wekken dan net zoveel energie op, als dat zij verbruiken. Door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen draaien de huizen dan op volledig groene energie, en is er geen aardgas nodig.

Aardgasvrij leven
Aardgasvrij koken kan door elektrisch te koken en aardgasvrij verwarmen door middel van een gezamenlijk warmtenet, een zonneboiler of een warmtepomp. Uiteraard zorgt een goed isolatiesysteem ervoor dat de warmte ’s winters binnenblijft, en ’s zomers de kou, waardoor verwarming en airconditioning minder nodig zijn.

Lees ook
Utrecht scoort hoog met duurzaamheid

3 reacties op “In 2050 heel Nederland aardgas vrij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.