Boink-Reunie,-geen-generatiekloof-maar-verbinding!

Blog: Boink Reünie, geen generatiekloof maar verbinding!

Eind vorig jaar plaatste ik, als sociaal makelaar bij Welzaam, dit artikeltje in de media met de titel ‘De laatste Boink. Ooit’. En ik moet zeggen, dat deed een beetje zeer. Want bij de Vleutense kinderdisco Boink was ik ook ooit  jeugdvrijwilliger en na 20 jaar was het eind in zicht.  Het bracht herinneringen boven. Dus als voormalig vrijwilliger van de Schakel, niet als sociaal makelaar, organiseerde ik met 2 andere oud-vrijwilligers op 1 dec jl. een reünie waarbij wij alle vrijwilligers opriepen van de Boinkdisco van de afgelopen 20 jaar.

Zoals je kunt zien op de foto was het een geslaagde avond met veel gezelligheid waar goed kon worden bijgekletst over vroeger en nu.

Daar stond ik weer met mijn vrienden slingers op te hangen in De Schakel. Ik had het stiekem gemist. Als tieners kregen wij van de beroepskracht toendertijd steeds meer verantwoordelijkheden en later het vertrouwen om zelf de boel te draaien. Om zo te ontdekken waar onze talenten lagen door steeds een beetje meer zelf te doen en daarmee iets voor een ander. Voor al die kinderen die elke vrijdagavond zenuwachtig, vers in de gel of lipgloss, in de rij stonden omdat ze naar een echte disco gingen. Ook voor die pre-pubers was de disco een  ‘oefenplek’. Andere kinderen ontmoeten, erbij horen, wat zijn je grenzen en waar liggen je talenten.

Wat de Boink opgeleverd heeft, kun je eigenlijk niet meten. We kunnen zeggen gemiddeld 80 bezoekers in de leeftijd van 9-12 jaar ontmoetten elkaar 10 keer per jaar en dat 20 jaar lang. Daar hebben meer dan 40 vrijwilligers aan gewerkt. Enzovoort. Dat is tastbaar. Niet zo tastbaar en misschien nog wel het mooist zijn die ontstane verbindingen en relaties die na 20 jaar op een reunie naar boven komen. Dat er een nieuwe generatie sociaal werkers uit de vrijwilligersgroep voortgekomen is. Vrijwilligers zijn met elkaar getrouwd en hebben nu kinderen samen.  Een aantal Boinkdj’s zijn inmiddels dj van beroep of licht & geluidtechnicus. Sommigen doen nog steeds vrijwilligerswerk in het bestuur van een Vleutense stichting bijvoorbeeld en men weet elkaar nog steeds te vinden in het buurtcentrum.

Of het nou een disco is of een andere buurtactiviteit, het is geen doel op zich. Het is een middel tot laagdrempelige ontmoeting,  elkaar kennen, verbinding met elkaar en de buurt, het vormen van een netwerk.  Een buurtcentrum en meedoen aan activiteiten is daar nog steeds belangrijk voor.

Daar is de sociaal makelaar als verbindende factor. Die jong en oud ondersteunt in het zelf ondernemen van activiteiten voor de buurt.

En de reünie heeft ook weer wat opgeleverd. 1 Reünie met 30 bezoekers heeft geleid tot een gezellige avond, hernieuwde ontmoetingen en het voornemen van 1 reunie van de reunie in december 2018.

Meer informatie of zelf een initiatief starten? Neem contact op via asterblaauboer@welzaamutrecht.nl

Geschreven door: Sandra Willemsen & Aster Blaauboer

De laatste Boink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.