Interview_lumiar

Interview: “Ik wil kinderen het idee geven van: ik mag er zijn”

Basisschool De Lumiar in Vleuten volgt geen standaard lesmethodes van het reguliere onderwijs, maar ze gaan uit van de filosofie om, zoals directrice Wendy het noemt; “de honger van elk kind om te leren te stimuleren.”

“Jongens heeft iemand mijn schoenen gezien”, riep de vierjarige lennon luid door de rustzaal waar alle klassen van basisschool De Lumiar pauze hielden. Lennon zat toen nog maar één maand op school, maar hij voelde zich toen al op zijn gemak. Moeder Laura van Gool: “Ik zat echt met open mond te kijken: er zaten namelijk ook jongens van 11 en 12 in de rustzaal. Toen wist ik zeker dat Lennon echt op zijn plek zit op deze basisschool. Hij kan helemaal zichzelf zijn.”

De honger van elk kind om te leren
Directrice Wendy Tollenaar: “Met deze manier van scholing stimuleren wij kinderen om hun talenten verder te ontwikkelen. Als je een ster bent in lezen, maar meer moeite hebt met rekenen, is het juist belangrijk om meer te doen met taal. Natuurlijk moet je ook je zwakke punten verbeteren, maar niet ten koste van de sterke punten. Door te focussen op talenten worden kinderen gestimuleerd en gemotiveerd. Ieder kind is anders en heeft andere talenten. Het is belangrijk dat kinderen zich in vrijheid kunnen ontwikkelen, op hun eigen tempo en op hun eigen manier. En niet alleen op cognitief gebied, maar ook op relationeel, fysiek en motorisch gebied. Er is zoveel meer dan enkel goede cijfers. Daarom willen we ons ook vooral niet alleen daarop richten.”

Een belangrijk punt van dit onderwijs is naar buiten gaan. De start van de dag is altijd drie kwartier lang buiten, en lessen worden ook vaak buiten gegeven. Directrice Wendy: “als je een kind een blaadje geeft met tekst hoe een bloem werkt, is dat niet echt boeiend. Veel praktischer, leuker en beeldender is om gewoon met ze naar de natuur te gaan. Zoek maar een bloem, en kijk hoe dat in elkaar zit. Of plant er zelf een, en zie maar hoe dat groeit. Door het daadwerkelijk te doen en te zien, leren kinderen beter. Ook krijgen de kinderen les van gastdocenten zoals fotografen. Dan gaan we ook het bos in om foto’s te maken. En als het lekker weer is, verplaatsen we de les gewoon naar buiten in de zon.” Moeder Laura is enthousiast. “Als je later ruzie krijgt met je partner, ga je ook niet uit een boekje lezen hoe het moet, maar dan ga je een gesprek aan. Ik denk oprecht dat deze vorm van onderwijs mijn zoon voorbereidt op het echte leven, doordat hij zoveel in de praktijk leert.”

Geen verplichte lestijden
Lumiar heeft een opmerkelijk kenmerk. Hoe het op regulier onderwijs verplicht is dat kinderen vijf dagen per week elke ochtend om half negen naar school gaan, mogen de kinderen van het Lumiar zelf hun week inrichten. Het enige wat de ouders dan moeten doen, is een appje sturen naar de juf. “Ik hou Lennon altijd thuis op vrijdag. Dat is ook mijn vrije dag, en dan gaan we wat leuks doen zoals naar een museum. Ik vind het heerlijk dat ik zelf mag bepalen wanneer ik bij mijn kind mag zijn. Het is toch belachelijk dat de overheid bepaalt dat ik niet op elk moment bij mijn kind kan zijn? Ik ben blij dat ik zelf die vrijheid heb om dat te bepalen.” Of Lennon dan niet veel meer dagen school mist dan kinderen van het reguliere onderwijs? Laura: “Nee, zeker niet. De school is het hele jaar open. Lennon is de hele zomervakantie ook naar school gegaan. Ik denk zelfs dat hij vaker gaat dan kinderen in het regulier.”

Waar kunst en onderwijs elkaar raken
Wendy is directrice van Lumiar sinds mei. Hiervoor werkte ze in een kinderopvang en als docent kunst. Werk waarbij kunst en onderwijs raakvlak hebben, heeft haar altijd aangesproken. “Of kinderen nou nul, vijf of twintig zijn, ik vind het heel leuk om met ze te werken. Ik wil ze niet iets aanleren, maar ik wil ze laten zien dat ze moeten doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ik wil ze een idee geven van: ik mag er zijn.”

Maar waar heeft Wendy deze filosofie vandaan? “Ikzelf zat op regulier onderwijs, maar heb na mijn middelbare school de opleiding tot lerares Theater gedaan. Ik heb mezelf daar ontplooid op alle vlakken; de opleiding draaide niet enkel om goede cijfers halen. Ik kwam mezelf tegen en ik kwam erachter dat je je goed moet voelen bij wat je doet. De druk is zo hoog tegenwoordig, maar daarmee haal je niet het beste in kinderen naar boven. Alle talenten die in je zitten moeten de kans krijgen om ontdekt en ontwikkeld te worden.” Moeder Laura sluit zich hierbij aan. “Lennon is heel actief en creatief op school. Als hij wil dansen, dan gaat hij dansen. Als hij wil tekenen, dan doet hij dat. Er is ruimte om te leren. Alles gaat zo natuurlijk.”

Toekomst
Laura denkt dat deze vrije onderwijsvorm de toekomst heeft. “Wij twijfelden eerst of we onze zoon op deze school moesten zetten, omdat de school vrij nieuw was en in de testfase. Maar de visie sprak ons dusdanig aan, dat we de gok waagden. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad, het is een fijne en veilige plek voor hem waar hij leert op alle vlakken. De toekomst ligt bij creativiteit.

Lumiar heeft behalve een basisschool ook een kinderdagverblijf. Nu zitten er veertig kinderen op de school, maar de inschrijvingen zijn weer geopend. Bent u benieuwd naar de basisschool of het kinderdagverblijf? De open dag voor zowel de basisschool als het kinderdagverblijf is op dinsdag 27 februari, vanaf 10 uur.

Bekijk hier de open dag in de agenda

Lees hier alle andere interviews van bewoner uit de regio

3 gedachten over “Interview: “Ik wil kinderen het idee geven van: ik mag er zijn””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].