Maximapark tijdens NLDoet
 Foto: Frances Kikkert

NLDoet vrijwilligers gaan 300 hectare park te lijf

3 maart 2018 06:30  Redactie  Reageer

Op een oppervlakte van zo’n driehonderd hectare (ter vergelijking: de Utrechtse binnenstad beslaat ongeveer evenveel vierkante meters) is altijd wel iets te doen.

Dat het Máximapark geliefd is bij velen en het onderhouden er van een welkome tijdbesteding is merken De Vrienden van het Màximapark geregeld. Op zaterdagse werkochtenden die geregeld door hen worden georganiseerd steken doorgaans tientallen vrijwilligers de handen uit de mouwen. Jong en oud wil zo mee helpen het Máximapark hún park te maken, door een steentje bij te dragen aan de aanleg ervan door bijvoorbeeld in het hele park groen aan te planten en door onderhoud te plegen waar nodig is.

Juist ook landelijke vrijwilligersdagen als NL Doet en Nationale Burendag (dit jaar 22 september) zijn uitgelezen initiatieven om aan het werk te gaan in een inspirerende omgeving.

De Vrienden van het Máximapark hebben een aantrekkelijk programma opgesteld voor aankomende landelijke NL Doet actiedag, zaterdag 10 maart.

Allereerst worden alle vrijwilligers van harte welkom geheten en op voorhand bedankt voor hun komst, hopelijk in grote getale. Na de koffie, vanaf half tien in de werkschuur van De Vrienden van het Máximapark aan de Alendorperweg 10A in Vleuten, zal rond tien uur het actieve programma aanvangen.

Hoe leuk is het om voor de in het Máximapark levende ringslangen broedplaatsen aan te leggen? Deze ‘broedhopen’ zullen ertoe bijdragen dat de populatie van deze reptielen gehandhaafd blijft of zal uitbreiden. Ook zullen er onder leiding van Martha Goedings vogelhuisjes worden gemaakt wat natuurlijk bij uitstek geschikt is voor de kinderen. Maar ook bij het wilgen knotten is alle hulp welkom, want takken verslepen en tot ‘rillen’ stapelen, die een mooi onderkomen vormen voor kleine knaagdieren en vogels, is een prima bezigheid voor de kinderen. Om het park nog meer te verfraaien moeten er verse houtsnippers worden gestrooid onder de ‘fietsnietjes’ waarvan er tientallen door het park verspreid staan. Rond de klok van twaalf uur zal het ‘sein soep’ worden geblazen en worden de vrijwilligers aan tafel verwacht voor de lunch. Zelfgemaakte soep en gesmeerde boterhammen van de ambachtelijke lokale bakker Akkermans zal er best ingaan na een ochtend buiten werken.

Om één uur zal ‘Leidsche Rijn Wethouder’ Kees Geldof zijn opwachting maken om het Jaarplan voor 2018 en de Máximapark-kaart in ontvangst te nemen. Tevens zal hij de schaaktafels in gebruik stellen, een initiatief van de gedreven schaakliefhebber Vleutenaar Jesius Medina die de schaaksport voor iedereen toegankelijk wil maken. Na deze officiële handelingen zal een medewerker van Landschapsbeheer Vleuten De Meern een demonstratie verzorgen van de houtkloof machine die onder andere boomstammen tot handzame haardhoutjes verwerkt. Ook moeten er plantenbakken op het terrein van de werkschuur worden gevuld en boompjes worden gepoot bij de Bosspeeltuin. Op het ‘Taxodium eiland’ zal riet worden gesneden.

In de prachtige Vlinderhof in het Máximapark zullen de bankjes onder handen worden genomen. Deze moeten nog geschuurd en in de olie worden gezet. Tevens zal er worden gewerkt aan het verjongen van diverse plantensoorten door de planten te delen en in verrijkte grond te poten.

De organisatie heeft al met al voor ieder wat wils op het programma staan deze dag.

Interesse om daadwerkelijk iets tastbaars bij te dragen aan het nog mooier maken van ons Máximapark?

Aanmelden kan via de Website van NL Doet of via een mail naar henny.smorenburg@maximapark.nl.

Graag tot zaterdag 10 maart!

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website