vrijwillige brandweer Vleuten
 V.l.n.r.: Danique Raaijmakers, Twin Smit, Erik Lensink

Bewoonster in beeld: Danique van vrijwillige brandweer Vleuten

5 maart 2018 06:15  Redactie  9 reacties

Elk jaar organiseert de vereniging De Onderlinge in de provincie Utrecht een brandweerwedstrijd. Dit jaar is het de beurt aan de vrijwillige brandweer Vleuten om de wedstrijd te verzorgen op zaterdag 10 maart a.s. de korpsen Groenekan, Kamerik, Kockengen, Maarsseveen Tienhoven, Maarssen, Maartensdijk, Westbroek en Zegveld strijden tegen elkaar. Tijdens de wedstrijd krijg je een indruk van het werk van de brandweer: branden worden geblust en mensen in nood worden gered. Danique Raaijmakers is vrijwilligster bij de brandweer in Vleuten. Wij spraken haar over haar werk.

Waar rook is, is vuur
Zelfs als Danique Raaijmakers staat te douchen, kan ze worden opgetrommeld. Als de pieper afgaat, is ze van de brandweer. “Je weet nooit hoe ernstig de brand is. Het kan een huis zijn waar de vlammen van afslaan, maar ook slechts een rooklucht.” De meldingen lopen zeer uiteen, maar waar rook is, is toch vaak vuur. “Laatst was ik aan het douchen toen ik de pieper hoorde. Toen ben ik met natte ongekamde haren zo snel mogelijk in de kleren gegaan, vol speed naar de post.”

Raaijmakers is vrijwilligster bij de brandweerpost in Vleuten. De dame is dertig jaar, en zet zich nu al drie en een half jaar volledig in bij de brandweer. Samen met nog 28 vrijwilligers rukt ze jaarlijks wel 130 keer uit.

Brandweervrouwen zijn schaars; Raaijmakers hoort met nog twee anderen bij de enige vrouwen die werkzaam zijn bij de brandweer in Vleuten. “Sommige vakken trekken mannen aan, bijvoorbeeld als het lichamelijk zwaar werk is. Dat is bij dit werk zeker zo. Ik denk niet dat het erg is dat er meer mannen werken. je moet echt doorpakken, en niet bang zijn voor vieze handen. Dat kunnen mannen beter dan vrouwen over het algemeen.” Ook kan Raaijmakers het goed vinden met de mannen. “Het is een hele hechte groep. Ik kan altijd bij ze terecht als ik ergens mee zit. Maar soms sta ik wel eens te klungelen met een ladder, en dan schieten er meteen drie mannen te hulp. Dat vind ik niet altijd nodig,” zegt ze lachend.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een brand ontstaat meestal door een alledaags ding. “Mensen vergeten soms het gas uit te zetten, dan kan er brand ontstaan. Maar wat ook vaak gebeurt, is dat er kortsluiting ontstaat bij een elektrische deken of een koelkast. Soms is het slechts een rooklucht. Laatst hadden we een melding bij golfclub De Haar in Haarzuilens. Toen was er kortsluiting, en hing er al een rooklucht. De brand hebben we toen gelukkig kunnen voorkomen.”

Raaijmakers doet het werk bij de brandweer vrijwillig, maar gaat binnenkort ook beroepsmatig voor de brandweer werken. Nu werkt ze nog als adviseur bij een pensioenfonds. “Het reddingswerk blijf ik vrijwillig doen, maar ik ga binnenkort werken als beleidsondersteuner van de algemeen directeur. De combinatie van de actie, en het denk- en organisatiewerk spreekt me heel erg aan. Ik probeer dan ook thuis te werken, zodat ik nog vaak opgepiept kan worden als er een melding is.”

Reddingwerk is dankbaar werk, maar er zitten ook keerzijden aan. “Het is niet zonder risico’s. Situaties kunnen heel heftig zijn, zoals wanneer er iemand overlijd. Er zijn brandweermannen die daar nog jaren last van hebben gehad. Daarom evalueren we na elke melding na. Maar het is super dankbaar werk en geeft me heel veel voldoening.”

De wedstrijd gaat volgens Raaijmakers heel spannend worden. Over het idee kan ze nog niet veel kwijt. “Het incident zal niet van echt te onderscheiden zijn, waardoor het voor de kijkers heel realistisch is. Dit jaar zullen er negen ploegen deelnemen.”

Ben je geïnteresseerd om te komen kijken naar de wedstrijd op zaterdag 10 maart 2018? Dan kun je je melden aan de Gouden Koetslaan 97, 3451 WE in Vleuten. Van daaruit word je naar de wedstrijdlocatie verwezen. De eerste ploeg start om 08.30 uur en de laatste begint om 16.00 uur. Na afloop van de wedstrijd vindt rond 17.30 uur de prijsuitreiking plaats in de kazerne van post Vleuten.

Geschreven door Varja DijksterhuisAdvertenties:


9 reacties

  1. Emmely Den Hartog

    Wat een leuke foto en wij waren de gelukkige met een leuk georganiseerd kinderfeestjes bij hen afgelopen november onder leiding van onder andere deze lieve Danique dank je wel nogmaals👍👏


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website