windmolens

Politieke partijen over de windmolens in Rijnenburg

Een belangrijk onderwerp van het debat, georganiseerd door de wijkraad Leidsche Rijn en de wijkraad Vleuten en de Meern, was de aanleg van windmolens in het poldergebied van Rijnenburg. Het debat vond plaats op woensdag 7 maart bij podium Hoge Woerd in de Meern.

Het poldergebied bij Rijnenburg is een gebied tussen Ijsselstijn, de Meern en Nieuwegein. In het poldergebied staan op dit moment 160 woningen. De plannen zijn om er in de toekomst een nieuwe wijk te bouwen. Maar voor 2030 zal er zeker nog niet gebouwd worden in het gebied. Daarom wil de gemeenteraad het gebied gebruiken voor de productie van duurzame energie. Dit wilt de gemeenteraad doen door zonnepanelen aan te leggen, windmolens te bouwen of een combinatie hiervan. Alle opties worden op dit moment onderzocht.

Het debat bestond uit vijf rondes met vijf verschillende thema’s: Verkeersveiligheid, jeugd en scholen, betaalbaar wonen, participatie en duurzame energie. Aan de ronde duurzame energie deden mee: Maarten van Heusden (PvdD), Rachel Streefland (ChristenUnie), Mounhim Tahtahi (PvdA), Heleen de Boer (GroenLinks) en Lars Roodenburg (D66), dit waren toevallig ook alle partijen die niet tegen de windmolens zijn. De andere partijen zaten tijdens deze ronde in het publiek maar kregen wel de ruimte om te reageren.

De discussie over windmolens begon met een pitch van de Buren van Rijnenburg, dit is een belangenpartij die tegen de windmolens in het poldergebied is. Volgens de buren van Rijnenburg zullen de windmolens voor teveel overlast zorgen en moet er naar andere alternatieven voor het opwekken van duurzame energie gekeken worden. De pitch wordt vervolgd met de vraag aan de politici of we windmolens in de stad moeten bouwen. Heleen de Boer (GroenLinks) antwoordt hierop dat ze voor de windmolens zijn, maar dat er natuurlijk ook rekening moet worden gehouden met de bewoners.

Kaart-Rijnenburg

Volgens de Maarten van Heusden (PvdD) is de bouw windmolens een dilemma, maar gebeurt er op dit moment te weinig. Windmolens zijn voor de PvdD geen noodzaak, maar als het opwekken van duurzame energie op een andere manier kan moeten we dat nu gaan doen. “Je zou de rijnburgpolder helemaal vol kunnen leggen met zonne-energie, maar ook dit gebeurt niet.” Mounhim Tahtahi (PvdA) sloot zich daarbij aan “Windmolens staan bij ons niet op de eerste plek, niet op de tweede en niet op de derde plek, als er andere manieren zijn om de klimaatdoelstellingen te halen dan doen we dat”

Heleen de Boer (GroenLinks) maakte duidelijk dat er werd gezegd dat je de hele polder vol kan leggen met zonnepanelen, maar volgens de Boer levert één windmolen meer energie op dan een heel veld zonnepanelen.

Lars Roodenburg (D66) zei dat er een plan ligt waarin ook de windmolens staan en dat ze samen met de bewoners kijken of er genoeg draagvlak voor dit plan is. Eerder bij lage weide zijn de plannen voor windmolens niet doorgegaan omdat er toen te weinig draagvlak voor windmolens was.
Vanuit het publiek ontstaat er op dat moment onrust en zegt iemand dat hij het begrijpt dat er duurzame energie moet komen, maar volgens hem niet op deze plek omdat het teveel overlast voor de bewoners veroorzaakt. Jelle Bouwhuis (DENK) en Cees Bos (StadsBelang Utrecht) sluiten zich hierbij aan en zeggen dat ze de windmolens veel beter in zee kunnen bouwen. Ook Dimitri Gilissen, namens de VVD is tegen de windmolens omdat ze in het gebied zo snel mogelijk willen bouwen waardoor er geen ruimte voor windmolens is.

Henk van Deun (PVV) is fel tegen de windmolens. Volgens hem heeft Eneco heeft een app waar je kan zien hoeveel windmolens in de Noordzee opleveren. “Er is op dit moment een stevige wind en wat leveren die dingen op, 19%, die dingen leveren gewoon niks op mensen, dat moeten we gewoon een keer inzien.”

Geschreven door: Ko van der Duin, Hogeschool Utrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].