Ringslangen-broeihoop_foto-Els_van_Ringslangen_Werkgroep_Houten

Vrijwilligers tijdens NLDoet aan de slag met ringslangen broeihopen in Maximapark

Evenals bij voorgaande edities van NL Doet mocht het Maximapark zich ook nu verheugen in een flink aantal vrijwilligers die de handen uit de mouwen kwamen steken. Onder leiding van deskundigen werden tal van werkzaamheden aangepakt, alles ter verfraaiing van het park.

Leden van de Scouting, die het Maximapark als thuisbasis hebben, stroopten de mouwen van hun uniform op en lieten zich niet onbetuigd van hun werklust. Een perceel naast Parkrestaurant Anafora werd door hen aangeplant zodat daar over luttele jaren een prachtig bosperceel gestalte zal krijgen. Op het voorterrein van de werkschuur, thuisbasis van De Vrienden van het Maximapark, zijn grote houten plantenbakken beplant met perkgoed om zo de komst van de lente af te dwingen. Een uniek project was wel het opwerpen van twee ringslangen broeihopen. Deze worden gebouwd op een van takken gebouwd fundament, boom snippers, gesneden riet, blad afval en … paardenmest. Deze ingrediënten, mits zorgvuldig aangebracht vormen een hoop van circa anderhalve meter hoog en moet een aantrekkelijke nestplaats bieden aan ringslangen, waarvan een enkele in het park is waargenomen. De aanwezigheid van water en een aanlokkelijk onderkomen moet de slang uitnodigen zich er te vestigen.


Advertentie:

Een broedsel van tien tot dertig eieren is niet zeldzaam in deze omgeving. De twee broeihopen, want het zal er binnenin broeierig warm moeten worden om het legsel succesvol te laten uitkomen, in het Maximapark zullen zorgvuldig worden geobserveerd en uiteraard zullen er beschuiten met muisjes, roze en blauw naar alle waarschijnlijkheid, worden geserveerd als de jongen zich hebben aangediend. Dat ringslangen zich ook graag tegoed doen aan muisjes mag als alom bekend worden aangenomen, vandaar de gebruikte metafoor.

koffietijd_vrijwilligers_vrienden_van_het_maximapark_foto-Els_van_Ringslangen_Werkgroep_Houten
Foto: Els,van Ringslangen Werkgroep Houten

Dat de broeihopen bouwers zich in het zweet hebben gewerkt was mede te danken aan een stralend zonnetje. Door het opwerpen van de broeihopen is het Maximapark klaar voor de komst van weer een reptielensoort. Naast de kikkers, padden en salamanders is het heel goed mogelijk dat de ringslang er ook zal gedijen. Inmiddels hebben ruim tachtig vogel soorten er een onderkomen gevonden en honderden wilde plantensoorten zorgen voor een onovertroffen aanzien van het park. Dagelijks genieten tientallen mensen van de schoonheid ervan en maken zo kennis met de natuur.

Het is een kwestie van tijd tot er een interactieve speurroute door het park te volgen is. Zo zullen alle vlaggetjes, lintjes, ballonnen en andere markeringen voor een speurtocht wellicht tot het verleden gaan behoren. Bij de Japanse Tuin in het Maximapark zijn in het kader van NL Doet een paar schaaktafels in gebruik genomen. Wethouder Kees Geldof viel deze eer te beurt, evenals het in ontvangst nemen van het jaarplan 2018 en de meest recente park plattegrond die in handzaam formaat op korte termijn op meerdere locaties in Leidsche Rijn, Vleuten De Meern en Haarzuilens zal worden aangeboden.

Alle vrijwilligers kunnen terugzien op een geslaagde dag en kijken alweer vooruit naar de volgende activiteit in het Maximapark. 24 Maart zullen er bollen worden geplant. Vanaf 9 uur is de ontvangst in de Werkschuur aan de Alendorperweg 10A. De ochtend zal, net als op de NL Doet activiteiten dag, rond 12 uur worden afgesloten met een lunch.

Geschreven door Hans Peter van Rietschoten

6 reacties op “Vrijwilligers tijdens NLDoet aan de slag met ringslangen broeihopen in Maximapark”

  1. Jemig kan dat niet ergens anders in een natuurgebied niet zo dicht op een woonwijk! Ik heb een enorme slangenfobie en mijn woonplek hier ook heel bewust op uitgezocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.