dementie Alzheimer
 

Dementiecafé Leidsche Rijn: ‘weerstand’ En hoe muziek daarbij helpt

24 maart 2018 11:25  Redactie  Reageer

Bij het Dementiecafé in januari vertelde ervaringsdeskundige Ignar Rip hoe bepaalde muziek mensen met dementie een fijner gevoel geeft en dat daardoor de onrust bij hen afneemt. Omdat onrust en weerstand veelgehoorde problemen zijn rondom dementie, besluit het Zorgverslimmingsteam dat de komende editie op het onderwerp voortborduurt. Het Dementiecafé vindt plaats op woensdagavond 11 april bij koffietentje BlendUT in Leidsche Rijn.

Een half uur doen over het aankleden en opmerkingen als “ik wil naar huis”: voor veel mensen die betrokken zijn bij het probleem dementie is dat dagelijkse kost. Situaties als deze zijn vaak zwaar voor zowel de mens met dementieverschijnselen als de familie en verzorgenden. Maar verlichting is makkelijk te organiseren, hoorden de bezoekers bij het Dementiecafé in januari.

Hulpmotor
De uitgenodigde spreker vertelde hoe het brein werkt en welke impact er van muziek uitgaat. Hij legde uit dat bepaalde type muziek de hersenen positief beïnvloedt en dat daardoor de persoon met Alzheimer, Parkinson of vasculaire dementie zich comfortabeler voelt. “Muziek is de hulpmotor van het brein”, aldus Ignar Rip.

Minder lastige situaties
Fijn voor de persoon in kwestie, maar ook voor de familie en verzorgers. Want wanneer hun dementerend familielid of cliënt zich prettiger voelt, zijn er minder lastige situaties en verlopen verzorgingsmomenten een stuk soepeler. De muziekmethodiek is geschikt voor zowel de thuissituatie als professionele settings.

Meer gemak
Omdat veel mantelzorgers weerstand ervaren op verzorgingsmomenten en het team van Zorgverslimming (dat o.a. het Dementiecafé organiseert) onder de indruk was van het effect van de methodiek, staat de editie van 11 april wederom in het teken van onrust en hoe je dat vermindert (met behulp van de methodiek).

Aanmelden
Aanmelden voor het Dementiecafé op 11 april kan met een e-mail naar info@zorgverslimming.nl. Bezoekers en geïnteresseerden kunnen zich ook registreren via Facebook.
Meer informatie is te vinden op http://zorgverslimming.nl/dementiecafe-11-april-2018/ en op de Facebook-pagina van Zorgverslimming.

Over Dementiecafé Leidsche Rijn
Het Dementiecafé Leidsche Rijn is een initiatief van bewonersorganisatie Zorgverslimming en is bedoeld voor mensen met (een vermoeden van) dementie, mantelzorgers, familieleden en professionals. Het café is kleinschalig en laagdrempelig van opzet. Vanwege de laagdrempeligheid vindt het plaats in een koffietentje (dat overdag ook dienstdoet als winkel).

Het concept is nog volop in ontwikkeling. Bewoners uit Leidsche Rijn kunnen erin meedenken. Naast het Dementiecafé Leidsche Rijn organiseert Zorgverslimming ook nog andere themacafés waarbij mantelzorg en ervaringsdeskundigheid centraal staan.

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.


Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website