Lentekriebels-bij-Dierenweide-Vleuten

Lentekriebels bij Dierenweide Vleuten

De lente is weer begonnen! Ondanks dat het weer het nog even laat afweten, zijn ze op Dierenweide Vleuten niet tegen te houden. Als je aankomt lopen zie je de kinderen in het rond rennen. De geiten en schapen maken veel geluid en ook de hanen hoor je al van ver kraaien. De ogen van de kinderen worden groter bij het zien van al die dieren. “Niet rennen”, zegt een bezorgde moeder nog tegen haar dochtertje. Ze is al aangekomen bij de geitjes. Ze kijkt met grote ogen naar de dieren. “Wat zijn ze schattig!”

De Dierenweide in Vleuten bestaat uit een mooie weide met schapen, geiten, en biggetjes en een grote vijver met zwanen en eenden. “Kom eens!” Ria Hilhorst, voorzitster van het bestuur van Dierenweide, komt enthousiast aangelopen. “Er is een lammetje geboren, het is 10 minuten oud”, ze kijkt met een enorme glimlach mijn kant op. Het is een jongetje. Het lammetje is nog helemaal vochtig en staat wiebelend op zijn beentjes. Wankelend zoekt het lammetje de warmte van zijn moeder op. De moeder likt af en toe het jong en kijkt er verbijsterend naar. Ria zegt dat er wel eens een tweede achteraan zou kunnen komen. “Ze is al een keer bevallen, het is niet altijd zo, maar meestal is het bij de tweede bevalling een tweeling.” We kijken afwachtend naar de moeder.

De weide wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. In het bestuur van de Dierenweide zit onder andere Ria Hilhorst, de voorzitster. De gemeente Utrecht steunt de weide jaarlijks financieel en als het nodig is materieel. Om draaiende te blijven zijn ze de actie gestart: ‘adopteer een dier’. Vanaf tien euro kunt u dieren voor een jaar adopteren, van een kip naar een zwaan en zelfs een geit of schaap.

In dezelfde stal liggen vijf kleine geitjes, net twee weken oud. De geitjes liggen dicht tegen elkaar aan onder de warmtelamp. Enthousiast springt een van de geitjes op zijn moeder. Na enkele seconden valt ze er weer van af. Toch geeft ze niet op. Zelfs niet na de vijfde keer er vanaf te zijn gevallen. De geitjes en het lammetje kunnen helaas niet op Dierenweide blijven, na vier maanden worden ze verkocht. “Het gaat me aan mijn hart, maar elke lente als er weer veel jongen worden geboren, moeten ze weg. We hebben niet genoeg geld en niet genoeg ruimte. Ik vind het nog steeds moeilijk, maar ik leer er mee leven als ik weet dat ze goed terecht komen.” Zegt Ria terwijl ze met liefde in haar ogen naar de kleine dieren kijkt.

dierenweide_vleuten
Foto: Janien Dijkstra

Ria leidt me rond over de Dierenweide. Onderweg komen we vooral veel soorten schapen en geiten tegen, waaronder de vader van het kleine lammetje dat net geboren is. “Jij bent net vader geworden”, de ram kijkt haar met grote ogen aan. Iets verder lopend kijkt een groot zwart varken onze kant op. “Dat is Sophie.” Een stukje verder staan grote kippenhokken met allerlei soorten kippen.

De zon begint te schijnen en de kinderen stoppen hun handschoenen weg. Ze aaien de schapen en geiten. “Ze zijn zo zacht”, zegt een jongetje die bang maar moedig de grote geit snel een aai over zijn bol geeft. Het jongetje schrikt als de geit zijn hoofd omhoog beweegt. “Niet bang zijn”, zegt zijn moeder. Hij aait de geit nog een keer en de geit beweegt zijn hoofd weer, net voordat hij zijn hand weg kan trekken begint de geit aan het handje van het jongetje te likken. Nu verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. “Het kietelt.” Aan de overkant van het meer staan een moeder en haar dochtertje bij de vele vogels. Ondanks het ‘niet voeren’ bordje gooit het meisje snel een stukje van haar brood naar de grote zwarte gans. Ze kijkt onschuldig om zich heen.

We lopen nog één keer langs de stal. De moeder en het lammetje liggen samen in de hoek. De moeder staat op. “Hopelijk komt daar de tweede”, zegt Ria. Ook de geitjes naast ons ploffen neer bij hun moeder dichtbij de grote warmtelamp. De deur van de stal valt achter ons neer in het slot en terwijl ik het terrein afloop hoor ik nog een keer de grote haan kraaien.

Geschreven door: Janien Dijkstra, Hogeschool Utrecht

3 gedachten over “Lentekriebels bij Dierenweide Vleuten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.