raum-see-berlijnplein

Raum See; wie weet meer?

Geen van de kunstenaars van RAUM, die creatieve activiteiten op het Berlijnplein organiseren en zich ooit op het Berlijnplein hebben gesetteld of zich er nu ophouden, weet iets over de priemende pijl die aangeeft dat het aangewezen water onlangs RAUM SEE is genoemd.

Is hier sprake van ongeoorloofd toe-eigenen van gemeentewater of is het iemand in zijn bol geslagen die meent er een eigen ‘meer’ op na te kunnen houden?

Het bedoelde stukje water ligt op een steenworp afstand van basisschool Onder De Bogen en Kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat enerzijds en tentoonstellingspaviljoen Het Gebouw anderzijds. Het is het thuis van ondiep water minnende vissen en diverse amfibieën waardoor een blauwe reiger er ook graag te gast is. Zo nu en dan zie ik er ook een hond pootje baden of een enkel kuifeendje zwemles krijgen.

Het is nou niet wat je zegt een aansprekend meer. Iets waarmee je op een verjaardag de blits kan maken als je het hebt over ‘jouw RAUM See’.

Blijft natuurlijk de vraag over wie het water heeft geclaimd en bovenal met welk doel.

De directie en ontwerpers van RAUM hebben ook geen idee. In geen enkel plan is voorzien in deze waterpartij.

Zal het in een later stadium misschien deel gaan uitmaken van weer een cluster woningen, die wellicht aan straten met zeer welluidende namen zullen liggen. Is het daarom dat RAUM SEE is veiliggesteld? Is men bang dat het ‘meer’ zal worden gedempt voor nieuwbouw en heeft men op deze ludieke manier alvast voorzien in de groen en water behoefte van eventuele toekomstige bewoners? Een meer met een naam dempt men zomaar niet tenslotte.

Met geen mogelijkheid is te achterhalen wie de stoute regenlaarzen heeft aangetrokken om het bord te plaatsen. Misschien is het er neergezet toen RAUM SEE bevroren was, al zal er dan flink geploeterd moeten zijn om het bord neer te zetten en zoiets valt op.

Ineens stond het er en trok het mijn aandacht. Een paal met een priemende zwarte pijl en een wit bord, aan twee kanten beplakt met dwingende zwarte hoofdletters om aan te geven dat een benepen watervlakte vanaf een bepaald moment ‘het meer van RAUM’ is genoemd. Wie vond dat deze plek een naam moest hebben? Een naam nog wel die refereert aan de nabijgelegen kunstlocatie op het Berlijnplein …

Geschreven door Hans Peter van Rietschoten

3 gedachten over “Raum See; wie weet meer?”

  1. Raum See gemaakt door placemakers zonder subsidie. Vieren dat zonder Nota er Extra natuur is voor een park zonder plan. Publieke plaats tegenover een eigen domein. Er was zoveel vertrouwen in het project dat we over de plas konden lopen om de pijl te plaatsen.
    Geen put met plastic maar een plek met potentie als dieren paradijs en voor passanten en fazanten een plezierige plaats. Zonder naam kan het niet bestaan en zal het sneller vergaan.
    Benieuwd naar Raum See met mensen doet, en mensen met Raum See doen.
    De pijlpaal plaatsers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].