vrijwilgerswerk-zoals bollen planten in-maximapark

Vrijwilligersochtend in het Máximapark op zaterdag 7 april

Lenteweer is ons voorspeld! Maar toch moeten de handschoenen aan op zaterdag. Natuurlijk is het even slikken als je bij een temperatuur van ver boven de tien graden een paar ferme handschoenen krijgt aangemeten, maar lang zal de treurnis niet hoeven te duren. Gedurende een werkochtend in het Máximapark zijn ze onontbeerlijk aangezien de vrijwilligers zich tijdens een werkochtend in het park al meer dan eens in een hevig gevecht hebben bevonden met tomeloos woekerende braamstruiken. Wanneer de struiken vrucht dragen kunnen er, vele kilo’s vol, heerlijke vruchten geplukt worden in het park. De slimme struik duikt helaas keer op keer op waar je het niet verwacht en ondergronds bouwt ze een wijd vertakt netwerk van wortels die nu en dan boven de grond kleine braamstruikjes laten groeien. En juist die kleine venijnig opdoemende struikjes zijn de parasieten in het oh zo mooie park. Het woekert er lustig op los en er is nauwelijks enig kruid tegen gewassen.

Om de percelen het aanzicht te laten houden zoals de architect het voor ogen had toen hij de plannen voor het Máximapark maakte moet er bij tijde stevig een bezem door het bramen bestand. Evenals jonge elzen worden ze met wortel en tak gerooid zodat er een natuurlijk evenwicht blijft tussen de diverse bomen en plantensoorten. Dat het evenwicht daarbij een handje geholpen wordt staat de ontwerper toe, mits er niet te drastisch aan het oorspronkelijke plan wordt getornd.


Advertentie:

De braampjes staan stevig in de grond en middels een stugge navelstreng zijn vele er met elkaar verbonden. Ze gaan schuil tussen al het andere groen en laten zich niet altijd zomaar ontdekken. Systematisch moet er te werk worden gegaan om de bramen-telgjes los te hakken van de hoofdader en uit te graven om zo te voorkomen dat bijvoorbeeld de moerascipressen het onderspit moeten delven.

Zaterdag 7 april zal er weer een leger ten strijde trekken in de verwachting de bramen een gevoelige slag toe te kunnen dienen. Ook het almaar verder oprukkende riet moet een halt toegeroepen worden. Ook daar kunnen de Vrienden wel hulp bij gebruiken! Vanaf negen uur worden de vrijwilligers ontvangen met koffie en koek in het onderkomen van de Vrienden van het Máximapark aan de Alendorperweg 10A. Na de koffie kan het strijdlied worden ingezet en zal een bonte stoet vrijwilligers het park ingaan om onder deskundige leiding de ‘Rubus fruticosus’ te lijf te gaan. Deze bosbraam is een in Nederland algemeen voorkomende struik uit de rozenfamilie.

Rond de klok van twaalf, als het legioen is moegestreden, staat er een uitgebreide lunch klaar. Soep en brood zorgen dat de manschappen (vrouwen incluis uiteraard) weer kunnen aansterken om verder van het, hopelijk zonovergoten, weekend te genieten.

Dus … zie je ook liever een biodiversiteit in het Máximapark ontstaan in plaats van een oeverbegroeiing door bramen en riet? Help de Vrijwilligers van het Máximapark dan op 7 april en ervaar hoe het is om het park nog mooier te maken!

Opgeven voor deze activiteit, geschikt voor jong en oud, kan bij Peter Mocking: petermocking@casema.nl. Dit mede in verband met de lunch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.