Vrijstaat-kunstenaars-laten-hun-publiek-nadenken-over-leven-en-dood

Jonge Vrijstaat-kunstenaars laten hun publiek nadenken over leven en dood

Afgelopen zaterdag presenteerden 16 jonge kunstenaars van De Vrijstaat KunstAcademie bijzondere theatrale installaties die zijn bedoeld om in het donker te beleven. Zij ontwierpen deze kunstwerken samen met theatermaker Luca Stappers en filosofe voor kinderen Laura Minderhoud. Luca liet de kinderen en jongeren ervaren welk effect een kader kan hebben op onze waarneming en hoe je daarmee kunt experimenteren. Laura daagde hen uit na te denken over begin en einde. Deze nieuwe inzichten vertaalden de kinderen en jongeren naar een theatrale beleving in het donker met als thema “Later word ik een skelet”.

De jonge kunstenaars dompelden hun bezoekers onder in zwarte tonnen en filosofische vragen, zoals “bedenk welke ster jij later wordt als je dood bent”.  Bezoekers reageerden enthousiast. Niet alleen op de kunstwerken maar ook op de catering. De hapjes werden verzorgd door de KookKeet, dé nieuwe kinderkookclub van De Vrijstaat. Deze kinderen (8-12 jaar) leerden in vijf weken tijd de kneepjes van het vak van Vrijstaat-kok Eleni. Het bedenken, maken en uitserveren van de hapjes tijdens de eindpresentatie was hun eerste cateringopdracht.

Theatermaker Luca Stappers is dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie heel 2018 aan kinderkunstwerkplaats De Vrijstaat verbonden als Kunstenaar in Huis. Dit betekent dat hij naast docent op De Vrijstaat KunstAcademie ook betrokken is bij diverse andere Vrijstaat-projecten. Zo werkt hij de laatste week van de zomervakantie een week lang met kinderen aan het Nomadenkamp Festival en richt hij in de herfst de expo-ruimte het Gebouw in volgens het thema “Later word ik een skelet”. Deze werkplaats zal net als het succesvolle ROBOTS in de weekenden open zijn voor gezinnen en doordeweeks worden bezocht door scholen en BSO’s. Daphne de Bruin (artistiek leider De Vrijstaat): “Met feestdagen als Halloween en Allerzielen is het najaar het geschikte moment voor een kunstwerkplaats over leven en dood. Ook zijn er rond die tijd meerdere evenementen, waarop we met de workshops voor onze bezoekers en partnerscholen zullen inhaken. Bijvoorbeeld door leerlingen binnen het thema “Later word ik een skelet” samen grote objecten te laten maken, die tijdens de Sint Maarten Parade door de Utrechtse binnenstad kunnen worden gedragen.”

1 gedachte over “Jonge Vrijstaat-kunstenaars laten hun publiek nadenken over leven en dood”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven