zonne-energie

Haarzuilens verwelkomt zonne-energie

Het dorp Haarzuilens is omringd door natuur. Bij een groene omgeving hoort natuurlijk groene energie. Daarom wil Haarzuilens binnen enkele jaren energie neutraal zijn, door energie op te wekken met zonne-energie. Volgens Haarse Zon, de realisator van het project, zullen er 2000 zonnepanelen worden geïnstalleerd om het gehele dorp van groene energie te kunnen voorzien.

Haarse Zon
In heel Nederland zijn zonnepanelen de trend. Mensen leggen ze op hun daken. De huizen in Haarzuilens hebben echter niet altijd geschikte daken voor de plaatsing van zonne-panelen. Bovendien is Haarzuilens sinds 2013 officieel beschermd dorpsgezicht. Dit houdt in dat bewoners hun woning niet zomaar mogen aanpassen, omdat dit het zicht kan verpesten.

Zonnepanelen zullen dus niet op de daken komen, maar op gebouwen rondom het dorp. Zo blijft het dorpsgezicht beschermd, maar kunnen de bewoners wel leven op groene energie. De energieproductie uit de panelen zal worden doorgevoerd naar de huizen van de bewoners.

Energieneutraal
Woningen die meer energie opwekken dan dat zij verbruiken zijn energieneutraal. De maandelijkse kosten zijn dan ook €0,-. Het is dus zowel gunstig voor het milieu, als voor de portemonnee om energie te besparen.

1 gedachte over “Haarzuilens verwelkomt zonne-energie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.