Voorstelling voor jong en oud: HOOG (7+)

Floor Leene schreef de gezinsvoorstelling ‘HOOG’, hiertoe geïnspireerd door het verhaal van Icarus, het jongetje dat een hoofdrol speelt in de Griekse mythologie.

Icarus, zoon van meesteruitvinder Deadalus, leek het nogal hoog in zijn bol te hebben, maar dat kwam hem uiteindelijk behoorlijk duur te staan. Zijn ultieme droom om aan zijn gevangenschap te ontsnappen en als een vogel weg te vliegen zag hij uiteen spatten toen de zon de was deed smelten waarmee de vogelveren vast zaten aan de door zijn vader ontworpen vleugels.

Hoog is ook zo’n jongetje dat heel graag een hoogvlieger wil zijn, maar volgens de mensen om hem heen niet de capaciteiten daarvoor heeft. Hoog heeft ambitieuze ouders en al even ambitieuze zussen en een broertje. Op een voor hem kwade dag, zijn broertje mag wél mee met zijn vader naar een pretentieus congres terwijl het Hoog eigenlijk al was toegezegd dat hij nu eens mee zou mogen, komt Icarus in beeld. Ondanks de pogingen die Icarus onderneemt om Hoog te laten vliegen, of misschien juist wel omdat Icarus die moeite neemt, ontdekt Hoog dat vliegen zonder hoogte te bereiken ook tot resultaten kan leiden. Immers, de wereld bestaat niet enkel uit hoogvliegers. Als minder hoog vliegen jouw ambitie is, is daar dan iets verkeerd aan?

In de voorstelling zit het antwoord op die vraag verborgen.

‘HOOG’ wordt door het Nieuw Utrechts Toneel uitgevoerd in een unieke setting. Speciaal voor de voorstelling werd een tribune op het dak van de Cinemec gehesen en liggen er meerdere draaiboeken klaar om bij ieder weertype toch de voorstelling ten beste te kunnen geven.

CineMec-wordt-openlucht-theater-van-Het-NUT
Foto: Maria Stijger

Floor heeft zichzelf geen plek toebedacht in de cast van HOOG, maar naast de zorg voor haar gezin, onlangs verrijkt met de komst van nog een dochter, is ze zeer nauw betrokken bij de productie. Vorig jaar schitterde ze nog wel met haar partner Gregg Nottrot in hun productie “De Denderende Tijd”, in een bouwput aan het Berlijnplein die nu bijna bouwrijp is voor bebouwing, waar na de voorstelling en een overdadige maaltijd een enerverend ‘escape spel’ werd gespeeld. Ook nu wordt de voorstelling gecombineerd met een maaltijd. Aangezien het een familie- voorstelling betreft, staat er onbeperkt pannenkoeken eten op het menu.

Ook nu zal het publiek actief worden bezig gehouden tijdens het eten. Er is een ‘speurtocht’ over het dak van de bioscoop uitgezet waarin een beroep wordt gedaan op de scherpzinnigheid van het publiek. Is er gedurende de voorstelling iets speciaals opgevallen? Heeft Hoog iets laten zien wat is blijven ‘hangen’? Hoog blinkt zelf uit in het vermogen nauwgezet te observeren en daagt het publiek uit ook aandachtig de voorstelling te volgen zodat de speurtocht geen zoektocht zonder einde zal worden zoals de ‘route’ door Leidsche Rijn, met spuit krijt aangebrachte ‘HOOG’ symbolen, wel lijkt te zijn. Overigens is de graffiti is onschadelijk en zal tijdens een flinke regenbui worden weggespoeld.

Mocht het gedurende de voorstelling regenen dan kan het publiek letterlijk “hoog en droog” zitten aangezien de tribune overdekt is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.