buurtmoestuin_Birstumerraklaan

Tuin voor ontmoeting in de buurt

Aan de Birstumerraklaan in Langerak is een bijzondere buurttuin in ontwikkeling. Die komt op een plek waar eigenlijk de bouw van twee woningen gepland was. Eén van de initiatiefnemers Marjolein Udo: ”Ik was eigenlijk best verrast dat het zomaar kon. Buurtbewoners gaan de tuin zelf onderhouden en zijn van plan om allerlei activiteiten te organiseren. We denken aan een oogstfeest of iets leuks organiseren voor kinderen.”

“De buurttuin is nu bijna klaar”, vertelt Marjolein. “De gemeente heeft dit voorjaar de bomen geplant, de perken aangelegd en gras gezaaid.” Zaterdag 21 en 28 april zetten we als buurtbewoners van de vereniging Buurttuin KliBiZa (Kliftrakplantsoen, Birstumerraklaan, Zandweg) de sierplanten in de grond. Iemand van de gemeente is er dan ook om ons van advies te voorzien. En natuurlijk is iedereen welkom om te komen helpen. Maar het succes staat met de medewerking van omwonenden!”

600 vierkante meter
Marjolein woont al 20 jaar in De Meern nadat ze uit de stad kwam. Ze heeft Leidsche Rijn zien ontwikkelen. “De 600 vierkante meter van de buurttuin was vroeger weiland. Lange tijd was de bestemming van het terrein wisselend. Eerst was het bedoeld voor woningbouw. Later is dit groen geworden omdat het stukje ingesloten ligt tussen andere huizen. Bij de gemeente kwam nu toch een initiatief voor een woning. Dit initiatief werd voorgelegd aan de buurt via een bewonersavond. Samen met andere bewoners hadden we een ander idee en we maakten een plan voor een tuin die voor iedereen toegankelijk is. Tot onze grote verbazing vond de gemeente het een goed idee. En dát komt er nu.”

Activiteiten
Marjolein: ”Als de tuin eenmaal af is, willen we er een gezellige ontmoetingsplek voor heel de buurt van maken. We denken aan een buurtbarbeque, een oogstfeest, kinderactiviteiten en hier in de buurt woont een imker die vast veel interessants te vertellen heeft.”

Wilt u helpen met het planten of op een andere manier betrokken zijn bij de buurttuin? Neem dan contact op met Marjolein Udo via marjoleinudo@live.com.

Initiatievenfonds
Dit initiatief is mogelijk gemaakt door het Initiatievenfonds van de gemeente. De vereniging Buurttuin KliBiZa (Kliftrakplantsoen, Birstumerraklaan, Zandweg) heeft hiervoor een plan ingediend bij Wijkbureau Leidsche Rijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.