Romeinenweek

Ga mee op reis in de Nationale Romeinenweek!

De meivakantie staat weer in het teken van de Romeinen! Van 28 april tot en met 6 mei 2018 staat in het hele land de Romeinse geschiedenis centraal en worden vele tientallen activiteiten georganiseerd, van Groningen tot Middelburg en van Amsterdam tot Maastricht. Ook in Utrecht kunnen jong en oud op een creatieve manier kennis maken met de Romeinse geschiedenis van Nederland.

Wat is er te doen in Utrecht?
Kinderen kunnen op diverse dagen actief aan de slag in Castellum Hoge Woerd. Hoogtepunt is de Romeinendag op zondag 6 mei, waarop ook de finale van de wedstrijd ‘Nederland kookt Romeins’ zal plaatsvinden. Voor volwassenen zijn er op 28 april en 5 mei heuse Romeinse bierveldtochten in Utrecht en De Meern, georganiseerd door biersommelier Maarten Exel. Onderweg staan verhalen, bier en Romeinse geschiedenis centraal. In Stadsmuseum Woerden kan bijna dagelijks het smartphonegame The Legend of Lucius gespeeld worden en vinden nog diverse andere activiteiten plaats. Daarnaast vaart op 28 april en 5 mei in Woerden de replica van het schip De Meern 1; publiek kan uiteraard meevaren. In Houten is de tentoonstelling ‘Schatten van Vechten-Fectio’ te zien. Het volledige programma vind je hier online.

De Romeinen zaten niet stil!
Het thema van deze Romeinenweek is ‘Mobiliteit’. De Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen bracht vier eeuwen van rust en stabiliteit. Met als gevolg volop beweging langs en over de limes, de grens van het Romeinse Rijk. Via wegen, rivieren en de zee kon een groot aantal reizigers voor het eerst veilig grote afstanden overbruggen. Handelaren, ambtenaren, militairen: allen gingen op pad. Om winst te maken, hun ambt uit te oefenen of hun legerplaats te bereiken. Van Noord-Afrikaanse commandanten tot Friese handelaren, van keizers tot Bataafse hulptroepen: de Lage Landen waren een ontmoetingsplek voor mensen van allerlei soort. Bovendien was er niet alleen fysiek veel in beweging. Sommige provincialen wisten het ver te schoppen en heel wat rijkdom te vergaren.

Over de Nationale Romeinenweek
Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zet RomeinenNU deze bijzondere periode in onze geschiedenis ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen in heel Nederland: lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer. Dit jaar organiseert RomeinenNU ism eet!verleden bovendien de kookwedstrijd ‘Nederland kookt Romeins’. En op zaterdag 28 april start de Nationale Romeinenweek onder meer met een feestelijk programma en een bacchanaal tijdens de ‘Nacht van de Romeinen’ in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Informatie over de vele evenementen tijdens de Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

De Nationale Romeinenweek wordt georganiseerd door RomeinenNU en mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nederlandse Limessamenwerking (samenwerkingsverband van provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

4 gedachten over “Ga mee op reis in de Nationale Romeinenweek!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.