Haarzicht

Bodemschatten bij de in aanbouw zijnde wijk Haarzicht

Dat de in aanbouw zijnde wijk Haarzicht op, uit archeologisch oogpunt gezien, interessante grond wordt gebouwd zal geen verrassing zijn. Tenslotte ligt Kasteel de Haar op een steenworp afstand hetgeen al meer dan zeshonderd jaar is bewoond, dus in de omgeving zullen zeker ook de nodige restanten van bewoning te vinden zijn.

Om de schatten die de bodem prijsgeeft veilig te stellen heeft de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht inmiddels enkele sleuven gegraven om zo een indicatie te krijgen welke rijkdommen de aarde aan de geschiedkundigen zou kunnen gaan opleveren.


Advertentie:

De tot nu gedane inspanning is zeker niet voor niets gebleken want nu al zijn er bewijzen van bewoning gevonden die verder teruggaan dan het bestaan van Kasteel De Haar. Heel veel verder zelfs! Zo zijn er sporen gevonden uit de Midden- en Late IJzertijd, globaal te dateren als 500 v. Chr. tot ongeveer 750 na Chr. Bekend is dat in die periode overigens ook een aftakking van de Rijn door het gebied stroomde. Deze rivier heeft er mede aan bijgedragen dat de streek zich kon ontwikkelen tot belangrijk akkerbouw gebied.

Met het naderen van de bouw activiteiten voor de locatie van de openbare basisschool, de Kees Valkensteinschool, worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo zal er een expositie worden ingericht en zijn er enkele rondleidingen op 19, 21 en 27 mei tussen twaalf en vijf uur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.