Hilde Werner

Bewoner in beeld: Hilde Werner “Leven in Leidsche Rijn is van alle tijden”

Dat haar man doorgaans de vakantiekiekjes maakt en zij bovenal zich focust op wat er zich in de leefomgeving afspeelt zegt al genoeg over de professionaliteit van fotografe Hilde Werner. Interactie met mensen is belangrijk voor haar, merkte ze al snel tijdens haar studie aan de Fotovakschool in Amsterdam en daarom is ‘de mens’ voor haar een gewild onderwerp om vast te leggen.

Bijna negen jaar woont ze met haar gezin naar volle tevredenheid in de wijk Het Zand, waarvoor ze het rustieke Lombok verruilde. Haar man leerde ze kennen tijdens haar studie. Niet dat ze die gemeenschappelijk volgden, het was het studentenleven naast de studie waar ze elkaar ontmoetten.


Advertentie:

Hilde is gepassioneerd bezig met haar werk dat ze goed kan combineren met de zorg voor haar gezin. Nu VINEX wijk Leidsche Rijn haar twintigste verjaardag kan vieren hangt Hilde graag de slingers op. Vanuit haar werk zal ze de bewoners van Leidsche Rijn in beeld gaan brengen. Niet geposeerd, maar spontaan. Zeker ook niet in het geniep zal Hilde te werk gaan. In haar schuilt geen paparazzo die opduikt in tuinen en afvalcontainers. Ze zal niet languit in de bosjes gaan liggen om met een telelens onwetende mensen te fotograferen.

Iedereen die deel zal uitmaken van de reportage die ze maakt zal ze vooraf op de hoogte stellen. Het is niet de bedoeling van Hilde om vooral een geschiedkundig document te maken, al zijn er zeker plaatsen die ze zal aandoen die van grote historische waarde zijn voor de wijk. Leven in Leidsche Rijn is tenslotte van alle tijden. Twintig jaar geleden werd er al gebouwd op historische grond. De baby’s van toen vormen inmiddels de jeugd van tegenwoordig.

En juist dáárom gaat het Hilde. De mensen die in Leidsche Rijn wonen. Het maakt niet uit of ze er geboren en getogen zijn of dat ze net als zijzelf er zijn gaan wonen vanwege, in het geval van Hilde, de unieke ligging in de directe nabijheid van het Máximapark waar ze zeker ook aan het werk zal gaan voor haar reportage. Er zijn zoveel fotogenieke plekken in Leidsche Rijn en er zijn zoveel mensen met een verhaal dat ze zeker verwacht dat haar missie zal slagen.

Wat te denken van de man die ruim vijf en zeventig jaar geleden een boom plantte op een plek waar nu het Máximapark is. De boom staat er nog steeds en de man kan er met trots over praten. Hilde zal zeker proberen een markante man als deze op een foto vast te leggen met ‘zijn’ boom op de achtergrond. Hij zal dan deel gaan uitmaken van de expositie die staat gepland voor dit najaar. De reportage zal worden tentoongesteld in Castellum De Hoge Woerd en ook is Hilde voornemens de foto’s te bundelen om als dierbaar document te kunnen koesteren voor hen die een afspiegeling zijn van een Leidsche Rijnse bewoner.

Wanneer je Hilde tegenkomt met haar fotocamera is de kans dus aanwezig dat je ‘eeuwige roem’ zult vergaren. Eerst in Castellum en later in een boek! Met haar bedrijf ‘Hilde Werner Fotografie’ legt ze zich niet enkel toe op portretfotografie, maar staat ze open voor alle opdrachten. Ook bedrijfsfotografie is haar niet vreemd. “Maar het fotograferen van kinderen is vreselijk fascinerend. Vooral jonge kinderen zijn volledig zichzelf en worden nauwelijks door de camera beïnvloed.”

Of de personen die ze voor haar lens krijgt in het kader van haar project ‘VINEX’ net zo onbevangen zich laten fotograferen zal later dit jaar duidelijk zijn als de gratis toegankelijke expositie te zien is.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.